26 d'abril de 2024

Manlleu disposarà aquesta tardor de servei de fibra òptica

Serà a través d'una empresa privada i també s'ha encetat un projecte de fibra òptica impulsat per 15 ajuntamens d'Osona

Arola Cumeras 28 d'abril de 2015 a les 17:04
Una imatge d'arxiu del desplegament de fibra òptica a Catalunya
L’empresa Telefònica ha començat aquest mes d’abril el desplegament de la xarxa de fibra òptica a Manlleu. Tècnics de l’empresa visiten alguns habitatges per disposar de l’autorització per a la instal·lació, a la façana, de la infraestructura de cablejat o quadres de distribució de les línies.

En general, es substitueix el cablejat de coure que ja tenien instal·lat a les façanes per cablejat de fibra òptica. Les persones que ho desitgin podran disposar del servei de fibra òptica a casa seva, que segons l’empresa està previst cap a l’octubre. La regidora de Noves Tecnologies, Maria Josep Palomar, ha valorat que "és una notícia positiva".

Segons Palomar, "l’empresa ha vist que Manlleu és un lloc estratègic i un punt important per tenir usuaris adherits al servei i de fet "serà un punt GPoint de distribució, i llavors obriran cap als pobles del costat". En principi el servei estarà disponible per als particulars ja que "per a les empreses funciona diferent". Ha recordat que també hi ha un projecte supramunicipal de fibra òptica en marxa. El Pla Estratègic d’Infraestructures de Telecomunicacions, el PEIT, es tira endavant amb 15 municipis de la comarca.

Volen enllaçar-se entre ells amb una xarxa de fibra òptica i obtenir després la connexió amb la Xarxa Oberta de Catalunya, en principi de manera independent de qualsevol empresa privada. Actualment alguns edificis de l’Ajuntament de Manlleu ja tenen accés a la fibra però "si arribés la XOC a tots els edificis municipals, operadors petits podrien fer ofertes i ser una alternativa a grans operadors".

Si els 15 ajuntament de "estiguessin connectats compartiríem serveis com els de les biblioteques, correus i centralitzar les dades" i així es podria millorar "la qualitat dels serveis públics" Ara s’està negociant "amb Diputació i al Generalitat per donar un cop de mà econòmic i tècnic, però esperem que d’aquí un any o dos serà realitat". A banda de buscar "subvencions també hi ha una comissió que debat quin és el model de gestió".

Palomar opina que "Telefònica va tenir coneixement d’aquest projecte i potser els va influir". Per qualsevol dubte o incidència amb el desplegament de fibra òptica es pot contactar amb l’Ajuntament a través del correu atenciociutadana@manlleu.cat.
Etiquetes:
Economia i empresa