26 d'abril de 2024

L'institut Antoni Pous impartirà el curs vinent un Cicle de Grau Superior en FP dual

Durant el segon any de l'FP dual, mitjançant beca o contracte, els alumnes reben remuneració per l'estada a l'empresa

Arola Cumeras 5 de maig de 2015 a les 13:59
Un moment de la presentació del nou Cicle Formatiu de Grau Superior que es farà a Manlleu
Aquest dilluns es va presentar el nou Cicle Formatiu d'Eficiència Energètica i Energia Solar Tèrmica en la modalitat d’FP Dual que es començarà a impartir a l’institut Antoni Pous de Manlleu el curs vinent. En aquesta modalitat dual, l’alumnat rep una part de la formació al centre i l’altra part l’obté a l’empresa, en part remunerat a través de beca o contracte.

S’oferiran unes 25 places, i es compta amb la col·laboració d’empreses del sector com ara Sud Energies Renovables i Lavola. Jordi Vidal, inspector d’Educació va explicar que "els alumnes poden ser alhora estudiants i treballadors, recuperant una mica la idea de l’aprenent". Així, "tant les empreses com els alumnes en surten beneficiats". La mateixa empresa pot decidir que "els més vàlids continuïn dins de la companyia, més enllà del procés formatiu".

El cicle dual implica 2 anys. El primer, es fa bàsicament formació al centre educatiu i s’acaba amb una petita estada a l’empresa. El segon curs es desenvolupa majoritàriament a l’empresa i es complementa de manera teòrica a l’institut. L’empresa li fa "una beca de formació o un contracte" i l’alumne "cotitza a la Seguretat Social i té una sèrie de drets". Segons Vidal, "es pot continuar el contracte, fer-ne un de diferent o fins i tot durant la formació dual es poden allargar les hores de dedicació a l’empresa si es creu necessari". Antoni Cornudella, coordinador territorial d’Ensenyament Professional a la Catalunya Central, va explicar que el curs vinent ja hi haurà 25 cicles FP dual. Osona té el lideratge a la Catalunya Central, i va considerar molt important que Manlleu s’hi sumi.

El director de l’institut Antoni Pous, Lluís Monteis va explicar que "feia molt temps que anàvem darrere d’un projecte que pot ser positiu pel centre però també per tota la comarca d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa. Va agrair la col·laboració i la intervenció de l’Ajuntament de Manlleu, Creacció i les empreses col·laboradores. Considera que aquesta fórmula "pot donar molt de si i el futur podria anar per aquí". Dins del projecte estratègic de centre, fa 5 anys, ja s’havien proposat ampliar l’oferta postobligatòria.

Després de sospesar opcions com "Salvament i Socorrisme" i "temptejar les empreses" es van decidir per "aquest sector de l’eficiència energètica". Les empreses han estat "molt receptives i veuen que les energies renovables són el futur". Monteis va afirmar que "falten titulats mitjans amb un perfil tècnic, i en canvi sobren llicenciats i sobren persones només amb ESO o sense titulació".

Àlex Garrido, regidor d’Educació, va afirmar que "normalment quan les coses es treballen molt, i es fa molt bé, resulten exitoses i per Manlleu és importantíssim ampliar l’oferta educativa". Quan el Departament ho va confirmar "ho vam celebrar i potser ara s’obre l’oportunitat d’obrir un itinerari i poder tenir fins i tot un Grau Mitjà i que tingui més recorregut". Confien que pel setembre es pugui començar el curs i que "generi demanda".

Per accedir als estudis, que són de l'àmbit tecnològic, s’ha d’haver aprovat el Batxillerat o tenir feta la prova d’accés. El cicle es farà en horari de tardes, de dilluns a divendres, i el primer curs es fa una estada sense remuneració de 70 hores. El segon curs hi ha 660 hores aproximadament d’estada a l’empresa i és remunerat.

A l’acte de presentació també hi van assistir Josep Pujadas, president de la delegació a Osona de la Cambra de Comerç, Pere Pous, director de lavola, Manel Romero, director tècnic de Sud Energia Renovables.
Etiquetes:
Ràdio Manlleu