25 d'abril de 2024

Lectures de poemes de Martí i Pol arreu de Catalunya en el cinquè aniversari de la seva mort

L'objectiu és donar constància de totes les poblacions que honoren la memòria de Miquel Martí i Pol

El Ter 5 de novembre de 2008 a les 17:33
Un moment de la presentació de la commemoració del 5è aniversari de la mort de Martí i Pol
El proper 11 de novembre farà 5 anys de la mort del poeta Miquel Martí i Pol. Per commemorar aquest aniversari l'Associació d'Amics i la Fundació Miquel Martí i Pol ha elaborat un mapa que recull tots els indrets de Catalunya on s'ha localitzat una plaça o un carrer, una escultura, una escola o un institut dedicats al poeta rodenc.

L'objectiu és donar constància de totes les poblacions que honoren la memòria de Miquel Martí i Pol, així com estimular els altres municipis que s'animin a fer-ho. D'aquesta manera, s'ha demanat a tots aquests municipis de Catalunya que participin en l'organització de lectures de poemes i d'altres actes commemoratius en la data assenyalada.

En l'estudi elaborat fins ara s'han trobat 58 carrers i places a tot Catalunya, 10 escoles i instituts, 10 escultures al Principat i una a Andorra, dues biblioteques i un hospital a Lleida amb el nom de Miquel Martí i Pol. De moment són 59 els municipis localitzats, segons indica el mapa, però el President de l'Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol, Ramon Besora, ha explicat que des de la publicació del mapa ja s'han localitzat 3 o 4 poblacions més i que 'rebrem queixes d'altres municipis que no hem estat capaços de trobar'.

En commemoració a la mort del poeta, l'Associació i la Fundació Miquel Martí i Pol s'han posat en contacte amb els ajuntaments d'aquests municipis perquè l'11 de novembre es facin lectures de poemes, els nens de les escoles facin il·lustracions i les pengin pels carrers, i es muntin aparadors amb l'obra de Miquel Martí i Pol.

L'alcalde de Roda de Ter i president de la Fundació Miquel Martí i Pol, Antoni Llach, creada des de la mort del poeta al 2003, ha aprofitat per explicar que un dels objectius principals és el de 'recollir el treball que es pugui fer a les universitats, com ara tesines i d'altres estudis, i concentrar-los en la biblioteca de Roda perquè sigui un lloc imprescindible per tots els estudiosos de Martí i Pol'.

Des de la Fundació es pretén impulsar el coneixement de l'obra del poeta i gestionar el seu llegat. Entre els diferents projectes existents, hi ha la creació d'una casa museu a la 'Fàbrica Blava', l'indret on Martí i Pol va viure. Llach també ha recordat que la fundació impulsa els premis literaris Miquel Martí i Pol. El més important és el de poesia, amb una dotació de 3.500 euros i la publicació del recull guanyador.

Per últim, Antoni Llach ha explicat que la fundació treballa conjuntament amb la Fundació Verdaguer en un llibre que es presentarà a finals de novembre. El llibre analitzarà els paral•lelismes de l'obra de tots dos autors 'atès que tots dos han estat poetes populars cabdals per la història literària de Catalunya'.
Etiquetes:
Cultura