25 d'abril de 2024

Millorar les comunicacions de Manlleu, principal prioritat per a la majoria de candidats

Ho han expressat en un debat organtizat pel Col·legi d'Arquitectes d'Osona

G. Francàs 15 de maig de 2015 a les 10:44
Els representants dels partits polítics de la CUP, Més Manlleu, ICV, CIU, ERC, PSC i PP
La majoria dels partits polítics que es presenten a les eleccions de Manlleu creuen que s’han de millorar les comunicacions a la ciutat per així potenciar el creixement econòmic. Així ho van expressar dijous al vespre en el debat organitzat pel Col.legi d’Arquitectes d’Osona que tenia com a títol "construir millors municipis".

En el debat, que estava moderat pel delegat del Col.legi d’Arquitectes a Osona, Miquel Sitjà, hi van participar 7 representants de les 8 candidatures, ja que, PxC no hi va assistir. Concretament hi van assistir Dolors Collell de Més Manlleu, Marta Moreta del PSC, Benjamí Nieto i Antoni Llobet de CIU, Miquel Vilalta del PP, Xavier Generó de la CUP, Miquel Sánchez d’ICV i Enric Vilaregut d’ERC.

Durant dues hores es van tractar temes com la sostenibilitat, l’habitatge, la sostenibilitat i com millorar el poder adquisitiu de la ciutat. El punt a on hi va haver més consens va ser en els projectes urbanístics. La majoria va dir que s’han de millorar els accessos als polígons i la mobilitat a la ciutat perquè hi hagi un creixement de la indústria. L’alcaldable del PSC, Marta Moreta, va explicar a Ràdio Manlleu que el seu principal objectiu urbanístic és "que s’ha de desenvolupar la part industrial i intentar millorar les vies de comunicació perquè Manlleu generi ocupació".
Miquel Sànchez d’ICV va dir que "la ciutat de Manlleu cada vegada s’acosta més a ser una ciutat dormitori i s’han de desenvolupar les zones planificades perquè les empreses puguin venir".

En aquest sentit, Miquel Vilalta del PP va destacar que "Manlleu s’ha de despertar si vol aconseguir que la indústria torni". La cap de llista de Més Manlleu, Dolors Collell, va afegir que també s’han de tenir en compte els "equipaments culturals com la biblioteca, el teatre Centre i l’escola de música". El tema de millorar el transport públic va ser un punt de connexió entre tots els partits. Es va posar èmfasi en la necessitat de fer una doble via de tren.

El representant de la CUP, Xavier Generó, va recalcar que des del seu partit "creiem en un model de ciutat en perspectiva de gènere i sobretot pensada per les necessitats de les persones. S’ha de prioritzar els vianants, bicicletes després el transports públic i per últim el transport privat i de mercaderies".

També es va parlar de participació ciutadana. El cap de llista d’ICV, Miquel Sanchez, va remarcar que "s’ha de tenir en compte la participació real i no només la tècnica". El representant de CIU, Antoni Llobet va explicar que "per a nosaltres el més important són les persones i que per tirar endavant un projecte urbanístic s’ha de buscar un gran consens amb totes les persones que hi intervenen".

A on hi va haver més controvèrsia va ser en la gestió dels edificis buits. Generó, de la CUP va exposar que hi havia 1300 habitatges buits a Manlleu i que "s’havia de sancionar a les empreses que tenen aquest tipus d’habitatge, sobretot als bancs". En el mateix camí, el PSC va dir que "s’hauria de crear un banc d’habitatges buits per tal de fer convenis i es puguin distribuir a la població". Vilalta, del PP, en canvi, va explicar que s’hauria de tenir en compte, però, que "no es pot treure un habitatge a algú així com així perquè el tingui buit perquè potser hi ha destinat tot el sou d’una vida". Enric Vilaregut d’ERC, va afegir que des de l’Ajuntament ja "hi ha un procés de negociació amb els bancs per fer aquest tipus de gestió".

Finalment, també es va parlar de sostenibilitat i la gran majoria dels partits van estar d’acord que s’haurien de fer plans d’eficiència energètica als edificis municipals. Des de Més Manlleu, Collell va destacar que això "s’ha de fer amb complicitat amb la població" i Vilaregut d’ERC va dir que "detectem mancances en els tancaments de certs edificis com Can Puget, les piscines o el casal d’avis i que s’haurien de millorar". Generó, a més, va puntualitzar que "s’hauria de canviar la forma de pensar en l’estètica i el que hauria de prioritzar és l’ús dels edificis".