25 d'abril de 2024

Fomentar l'ocupació i acabar el Teatre Centre, eixos del debat de Ràdio Manlleu

El debat, que es va emetre en directe, va omplir la sala de plens de l'Ajuntament de Manlleu

elter.net 22 de maig de 2015 a les 14:01
L'aspecte de la sala de plens durant el debat de Ràdio Manlleu
El debat organitzat per Ràdio Manlleu va omplir aquest dijous la sala de plens de l’Ajuntament de Manlleu. Va comptar amb la presència dels 8 candidats i la CUP va llegir un manifest en què estava en desacord per haver de debatre al costat de grups xenòfobs i va declinar sortir a la foto final.

Hi va haver consens sobre acabar el Teatre Centre i accelerar el trasllat de la biblioteca, a més de millorar els accessos. El pont de la Devesa, proposat pel PP, es va titllar de poc realista i ERC i PSC van polemitzar sobre si realment es podien aplicar més plans d’ocupació dels que ja s’han tingut aquest mandat per rebaixar l’atur. El polígon del Verdaguer creixerà i tindrà una iniciativa pública, segons el candidat, Àlex Garrido.

Garrido va dir que ja s’han fet "molts plans d’ocupació finançats pel SOC i la Diputació de Catalunya". ERC i ICV han aplicat "145 plans d’ocupació". Moreta va afirmar que cal fer-ho diferent i "treure partida pressupostària pròpia", per tal de donar més volada a la mesura.

El PSC proposa un centre cultural i lúdic per a joves al Molí de Can Viñas, conegut també com a Molí Miarons, on ERC vol fer un projecte "social". Des de la CUP, Albert Generó va parlar de transformar l’OPE i no dedicar més pressupost a Creacció.

Miquel Sánchez va reivindicar el seu bagatge per transformar els barris des de la lluita veïnal i des de l’àmbit sindical, "no hem caigut ara d’un arbre", en al·lusions a la CUP. També va afirmar que "totes les persones que han estat treballant i cotitzant tenen dret a les seves prestacions". ICV vol eliminar la zona blava i "tornar al sistema anterior".

Des del PP; Antoni Sánchez es va mostrar confiat de poder obtenir el pont de la Devesa "amb una inversió des de Madrid". La resta de grups es van mostrar molt escèptics. Miquel Sánchez, des d'ICV, va afirmar que "la troica ha donat instruccions que hi hagi 15.000 milions més de retallades a l’Estat Espanyol i difícilment es podrà complir amb noves infraestructures" i va dir que no es creia la proposta. Dolors Collell va demanar que no es fes "demagògia amb el pont". Antoni Sánchez va atacar Collell i li va dir que "va ser durant els temps del tripartit, al qual vostè era molt a prop, aquí a Osona no es van gastar ni una pela".

Collell va replicar també la proposta d’ICV d’una gestió pública del Teatre Centre dient que "no hi estic gens d’acord, perquè va en contra de l’esperit fundacional, on es va lliurar l’edifici però l’Ajuntament es comprometia a fer les obres i la gestió havia d’anar a càrrec de l’Associació i s’ha creure en models de cogestió i autogestió".

Miquel Sánchez va parlar de la conveniència de tenir un edifici privat i gestió pública però segons Garrido "la LRSAL obliga a dissoldre la Fundació i quan es dissolgui els actius i els passius passen a ser públics i els diners com els del PUOSC no arribaran si no és totalment públic". L’escola de música, segons Antoni Sánchez, del PP, hauria de situar-se "al Teatre Centre, per un tema d’acústica".

En el mateix àmbit cultural, Albert Generó, de la CUP va reclamar que "es faci públic l’acord entre el BBVA i l’Ajuntament". Va recordar a Miquel Sánchez que "parla de consultar la formació i transformar Manlleu quan ICV també està governant a Manlleu però han dimitit de fer polítiques transformadores i s’han limitat a gestionar el dia a dia".

En l'apartat dedicat a la promoció econòmica i al comerç, el candidat de CiU, Benjamí Nieto va parlar de la situació comercial "debilitada per la crisi" i va tornar-se a comprometre a "fer la primera hora i mitja gratuïta a la zona blava" i va reclamar un Pla Director per "saber què volem ser de grans".

En resposta a Benjamí Nieto, Àlex Garrido va afirmar que quan això passi, és cert que s’incrementarà el deute" municipal. El candidat d’ERC va assegurar que la "reorganització d’àrees de l’Ajuntament ens dóna molt més joc per dinamitzar el teixit comercial". Va demanar "no fer propostes populistes sobre la zona blava" i obrir "un procés de reflexió i diàleg i garantir la rotació".

Al tram final, a l’apartat de pactes postelectorals, CiU va afirmar que "no contempla" política de pactes, igual que ERC, que va dir que "esperem compartir línies estratègiques i afinitats personals però no pactarem mai amb el PP ni PxC". PSC va parlar de "buscar connexions amb altres partits perquè posar-nos d’acord serà beneficiós per Manlleu". Collell va afirmar que "hem parlat obertament durant la campanya de configurar majories d’esquerres i estem oberts al diàleg amb tothom que respecti els drets humans". ICV espera "coincidir amb la majoria de grups d’esquerres i decidir un programa comú".

El debat electoral es pot recuperar "aquí":http://www.ivoox.com/eleccions-municipals-2015-debat-electoral-audios-mp3_rf_4531455_1.html.

Una imatge dels alcaldables excepte Albert Generó, de la CUP

El públic del debat, uns minuts abans de començar

Etiquetes:
Política Municipal