23 d'abril de 2024

Sinestèsia 3 explora els vincles entre música i disciplines artístiques variades, també la cuina

En una aliança amb el Museu del Ter, totes les reflexions giren entorn de la industrialització

Arola Cumeras 29 de maig de 2015 a les 13:54
Els instruments i les obres ja estan a punt per a l'estrena
Aquest divendres al vespre s’inaugura la 3a edició de Sinestèsia, un espectacle artístic multidisciplinari. Per ser present a l’obertura cal invitació i dissabte i diumenge l’entrada valdrà 5 euros. La sala d’exposicions de Can Puget acollirà l’experiència, de 45 minuts de durada on el públic assistent gaudeix de petites peces musicals creades expressament i que van de la mà d’obres obres d’art en disciplines diferents.

Dijous es va fer una sessió oberta als alumnes de l’Escola de Música de Manlleu i a la premsa. Segons Guillem Costa, professor de l'Escola de Música, "el format funciona, és atractiu i sorprenent". Sinestèsia es consolida també, com a un espai de creació musical on alumnes de l’Escola de Música de Manlleu poden experimentar amb la creativitat i la composició. La posada en escena intimista i propera que permet a l’espectador sentir la música i veure les obres com a una sola peça.

Com a principal novetat, les obres giren entorn d’un mateix eix temàtic. Gràcies a la col·laboració amb el Museu del Ter, participant actiu en aquesta 3a edició, s’ha pogut crear un eix comú en totes les obres: la industrialització a Manlleu i més concretament els fets de març de 1901. També hi haurà novetats pel que fa a les disciplines artístiques que s’hi trobaran. Des de la fotografia, la pintura, l’escultura i la dansa passant pel teatre i fins i tot la cuina, amb el xef David Sanglas. Mariona Grané és la directora de la peça teatral Tres torns, una de les que es podran veure, i ha comentat que "ens fixem en el paper de la dona a les fàbriques i en la societat patriarcal".

Primer els artistes elaboren una obra de forma individual, un cop creada l’obra s’organitza una primera trobada amb els alumnes seleccionats per a participar del projecte. En aquesta primera trobada, els joves músics escullen quina obra volen musicar. A partir d’aquest moment queden 4 mesos en que l’alumne ha de crear una peça musical inspirada amb l’obra, d’un màxim de 4 minuts. Hawa Sow, de 12 anys, és clarinetista i ha afirmat que és una experiència "diferent, molt creativa" i que els actors "m'ajuden a fer sonar la música", en la que és la seva primera composició.

Les trobades entre les parelles artístiques se succeeixen i s’estableix una relació de creativitat entre els alumnes i els artistes. Durant aquest període, els alumnes reben ajuda dels seus professors, dels organitzadors de l’exposició i dues classes magistrals de músics i artistes professionals que treballen en la direcció de l’experimentació artística. Un dels actors, Àngel Boix, que forma part de la mateixa peça que Mariona Grané i Hawa Sow, també amb l’actriu Sònia Camacho, parla de beneficis compartits.

Sinestèsia està organitzat per l’Escola de Música de Manlleu, el Col·lectiu Artístic la Solitària i l’Ajuntament de Manlleu. El projecte compta amb la col·laboració del Museu del Ter. L’aforament de les sessions està limitat a 25 persones. Es vendran entrades a taquilla en funció de si s’han esgotat o no les entrades anticipades. Dissabte es pot veure a les 6, les 7 i les 8. Diumenge, a les 11, les 12 i la 1 del migdia.

Aquest dijous es va fer un primer passi dels espectacles. Fotos: Facund Pérez

Un dels muntatges artístics

Etiquetes:
Cultura