27 d'abril de 2024

El Tribunal Suprem desestima el recurs de l'Ajuntament de Manlleu i manté l'anul·lació del POUM

La resolució "no afecta tot allò consolidat i aprovat" però la sentència "remet al Pla General de 1988"

Arola Cumeras 6 de juliol de 2015 a les 17:12
Una imatge del centre de Manlleu
El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de cassació que havia presentat l'Ajuntament de Manlleu i ha suspès definitivament el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la ciutat. Una sentencia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya l'havia anul·lat l'any passat, perquè estimava unes al·legacions que consideraven que hi faltava un informe d'inundabilitat.

El regidor d'Urbanisme, Enric Vilaregut, ha confirmat que la sentència és ferma, d'obligat compliment, que "s'ha d'assumir i sobretot encarar". Segons el regidor, que ha assumit el càrrec des de fa tres setmanes, quan es fan planificacions urbanístiques "s'adopten criteris que provoquen moltíssimes al·legacions, a tot arreu, i és una qüestió delicada; aquestes al·legacions poden prosperar".

Enric Vilaregut afirma que l'afectació de la resolució que tomba aquest POUM del 2008 no la notarà "la gran majoria de la gent". Argumenta que "no els afectarà en res, ha de quedar clar", però "sí que afecta el planejament futur". Per resoldre-ho "ja estan fets els passos previs, tenim fet l'estudi d'inundabilitat i la proposta serà buscar consens polític aquesta tardor i fer una nova aprovació inicial". Manlleu "necessita tenir un POUM aprovat" perquè "és una eina fonamental i arribarem a acords segur", en referència als partits de l'oposició, que s'han mostrat crítics amb la qüestió.

El regidor diu que a la nova aprovació inicial d'aquest 2015 s'hi afegiria l'estudi d'inundabilitat "i també hi haurà modificacions puntuals de normativa" que afectarà alguna persona "però en positiu, petits detalls o errors que podien perjudicar persones i ara es resoldria".

La resolució "no afecta tot allò consolidat i aprovat" però la sentència remet al Pla General de 1988, i ara "s'ha d'aplicar aquest, però la diferència només són nous creixements i planejaments; seguirem donant llicències d'obres i treballant". Vilaregut reconeix que creien que la sentència "trigaria més", però "ha anat molt de pressa". El regidor ha assegurat que "la feina prèvia estava feta" i opina que "s'ha fet el que tocava".