25 d'abril de 2024

El ple de Manlleu assegura el finançament per adequar l'espai de la nova biblioteca

El consistori condiciona el canvi de nom de carrers dedicats a franquistes al resultat d'una consulta veïnal

David Osa 22 de juliol de 2015 a les 12:42
Una imatge de la sessió plenària de l'Ajuntament de Manlleu aquest mes de juliol
La sessió plenària d'aquest mes de juliol a Manlleu ha modificat el pressupost de 2015 amb l'objectiu d'avançar les obres d'adequació de la nova biblioteca, un dels projectes considerats com a prioritari per bona part dels grups municipals.

Els crèdits extraordinaris necessaris per al nou espai públic es financen amb l'anul·lació de la partida pressupostària reservada fins ara al Teatre Centre, que passa a ser un equipament a tenir en compte com a mínim a partir de 2016. La regidora d'Hisenda, Marta Alsina, va explicar el que suposa aquesta modificació pressupostària. El valor de les obres d'adequació de la nova biblioteca és de 309.54,2 euros. En paral·lel, també s'ha aprovat un crèdit extraordinari per a l'adequació de la pista de l'escola Puig-Agut que té un cost de 16.680,77 euros i que es finançarà amb les baixes d'altres partides destinades a diversos treballs al Passeig del Ter i a les Piscines Municipals de Manlleu.

Les modificacions de pressupost s'han aprovat amb 17 vots a favor d'ERC, Més Manlleu, CDC, PSC, la regidora no adscrita Maite Gallifa i 1 regidor de la CUP. Hi ha votat en contra Miquel Sànchez d'ICV i tres regidors de la CUP.

*La moció: punts de trobada en el fons, divergència en les formes*

La modificació del pressupost ha estat el quart punt del dia d'un ple còmode on les diferències entre els grups s'han trobat principalment en les formes i no tant en els fons de les propostes, un fet que s'ha fet evident a la moció presentada per la CUP sobre la revisió de la nomenclatura, simbologia i títols honoraris de Manlleu dedicats a personatges amb vinculació franquista, feixista i militarista.

En la moció, l'única del ple d'aquest mes de juliol, Ismael Dot de la CUP ha defensat la necessitat de canviar els noms de carrers Vázquez de Mella, Casanovas Tona i General Weyler, a més de retirar el títol de fills adoptius al General Valerià Weyler i a l'exalcalde franquista Manuel González Garriga.

CDC i ICV han donat total suport a la proposta de la CUP, mentre que des del PSC i l'equip de govern s'han plantejat alguns matisos en el procediment, considerant que abans de prendre una decisió política ferma i iniciar el procés de canvi de noms, s'havia de consultar els veïns, com deia Marta Moreta, portaveu dels socialistes, que han optat per l'abstenció.

Des de l'equip de govern, el regidor d'Urbanisme, Enric Vilaregut, ha aprovat votar a favor, però de forma condicionada i seguint els passos que ja s'havien dibuixat en una comissió creada durant la passada legislatura. En definitiva, canviar l'ordre dels factors plantejat per la CUP, amb l'esperança que això no alteri el producte desitjat per tots.

En el ple també s'han votat altres punts com les festivitats locals del 2016, que plantegen una novetat: si bé es manté el tradicional Dijous Sant (24 de març), també serà festa a Manlleu el dilluns 12 de setembre, l'endemà de la Diada. El dia de festa local al setembre substitueix el dilluns de Pasqua Granada, el 16 de maig, que es manté com a dia festiu però no amb caràcter local sinó en comú amb tot el territori català.
Etiquetes:
Política Municipal