25 d'abril de 2024

Els crims nostrats i L'angoixant espera dels desertors, aquest divendres a Manlleu

Els crims Nostrats es un recull de relats que han escrit sis autors i sis autores

Judit Alcolea 24 de juliol de 2015 a les 10:30
Portada del llibre L'angoixant espera dels desertors i altres narracions
Aquest divendres, a les vuit del vespre a la sala d'exposicions de Can Puget es farà la presentació del llibre Els crims nostrats, una publicació coral on han participat dotze autors. La presentació anirà a càrrec de l'editor i escriptor Joan Ramon Armadàs i alguns dels autors. A l'acte també es presentarà L'angoixant espera dels desertors i altres narracions, a càrrec de Carles Cervelló. L'activitat l'impulsa la revista digital l'Escriba.

Joan Ramon Armadàs, que ha coordinat el volum Els crims nostrats, explica com va néixer el projecte i l'estructura que es seguirà durant l'acte. "Farem una petita explicació de com va néixer el projecte, de com va sorgir la idea, perquè va sorgir d'una conversa entre la Maite Duarte i jo mateix, i a partir d'aquí farem una mica més d'èmfasis en el seu capítol i en el que he escrit i unes pinzellades per sobre de tots els altres relats". La idea era fer un recull o una espècie d'antologia de relats breus de novel·la negra, "que estiguessin relacionats d'alguna manera amb la cultura i tradicions catalanes".

A partir d'aquí es van reunir els editors, i Armadàs afirma que "vam fer una llista dels susceptibles noms a tenir una altra mà negra a darrere", van sorgir noms com Botifarra negra, Boletaire, Calçotada o Bon cop de falç. Després, cada autor ho va desenvolupar amb el seu estil propi fins que es va convertir en un relat. Els autors van rebre per sorteig el títol. La majoria de relats tenen relació amb Catalunya, però "no s'havia de partir d'aquí, cada autor va enfocar el relat cap on va voler".

L'editor explica a partir d'exemples, què vol dir que els relats mostren la cara més "negra" del costumari català. "Significa que per exemple d'una calçotada, en aquest cas, la història va cap a coses molt fosques, comença a haver-hi morts i es comença a investigar el romesco per si estava enverinat". Al relat de la "ç" la història comença quan "uns investigadors es troben uns cranis a les afores de la carretera de l'Arrabassada que tenen marcada aquesta lletra".

Els crims nostrats és un llibre per a totes les edats, que conté 12 històries "molt versàtils". És per totes les edats en el sentit que hi ha "diferents tonalitats de negre representades amb els estils de cada autor" afirma el coordinador del llibre.

A l'acte de divendres a les 8 del vespre a la sala d'exposicions de Can Puget també es presentarà L'angoixant espera dels desertors i altres narracions, a càrrec de Carles Cervelló. Aquest recull integra el guanyador i els finalistes i la millor obra d'autor local del XXI Premi de Narrativa Ciutat de Manlleu 2015. El cicle cultural "Aquest estiu vine a Escribejar" és sempre gratuït i l'organitza la revista digital l'Escriba.

L'últim acte serà el divendres 31 de juliol. Es dedicarà als amants del cinema a càrrec de Marc Orra a la sala de Can Patalarga. A tots els actes hi col·labora l'Ajuntament de Manlleu.
Etiquetes:
Cultura