23 d'abril de 2024

El Lluçanès vota diumenge si es constitueix en comarca

Dels tretze municipis on es fa la votació, actualment onze formen part d'Osona

ACN 24 de juliol de 2015 a les 18:58
Una pancarta favorable a l'opció del 'sí'
Els 13 municipis del Lluçanès decidiran diumenge si volen esdevenir comarca. El 'sí' a Prats de Lluçanès és gairebé unànime, però la situació canvia als pobles que fan frontera amb Osona, el Berguedà i el Bages. Els defensors del 'sí' ho tenen clar: esdevenir comarca és l'única manera d'enfortir i multiplicar els serveis que ofereix el Consorci del Lluçanès. El sentiment de pertinença també pesa molt a l'hora de decidir-se.

Els partidaris del 'no' a Sant Bartomeu del Grau defensen una proximitat amb Osona que volen seguir mantenint. Entremig, un gran nombre d'indecisos quan falten dos dies per la votació. Perquè el resultat sigui vàlid, la participació haurà de superar el 35% i el 'sí' haurà de guanyar a dos terços dels pobles, a nou dels tretze municipis. El Consell Comarcal definitiu no es podrà constituir oficialment fins que no s'hagin celebrat les eleccions municipals de 2019. Els batlles del Lluçanès, segons ha explicat l'alcaldessa d'Alpens, Montserrat Barniol, sempre han apostat per fer una votació.

Des d'aquest territori eminentment osonenc (onze dels tretze municipis formen part d'Osona), alguns es miren el Moianès amb certa enveja. Des de la consulta fins a la constitució del nou consell comarcal només han passat quatre mesos, i els cartells que anuncien l'entrada al Moianès ja estan instal·lats a les carreteres des de fa dies. Des d'un dels bars més concorreguts del centre de Prats de Lluçanès, en Rossend té clar que votarà pel 'sí'. A Sant Bartomeu del Grau, molts continuen vivint d'esquena al Lluçanès. És el cas de l'Anna, que votarà 'no'.

Un altre dels arguments per apostar en contra que ha sorgit entre els ciutadans és el fals mite de pèrdua de serveis com el canvi de metge o el canvi d'institut. Un nou Consell Comarcal no té competències en aquests àmbits i, per tant, la vida quotidiana dels ciutadans continuarà en aquests aspectes com fins ara. Més de 6.000 persones estan cridades a les urnes. L'horari de votació serà de les nou del matí a les vuit del vespre i hi podran participar els majors de setze anys que s'hagin empadronat abans del 31 de desembre de 2014.
Etiquetes:
Política Municipal