23 d'abril de 2024

El primer bloc de Can Garcia serà a terra pel gener i l'enderrocament del segon començarà el 2017

El secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, va visitar les obres a Manlleu

Arola Cumeras 28 de juliol de 2015 a les 11:48
El secretari d'Habitatge, Carles Sala, atent a les explicacions dels tècnics
Aquest dilluns el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, l'alcalde Àlex Garrido el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Enric Vilaregut i altres autoritats han visitat les obres d'enderrocament als pisos de Can Garcia de Manlleu.

L'extensa visita ha inclòs contactes a peu d'obra, amb una façana ja plena de bastides i protegida per una xarxa. Amb els responsables dels treballs s'han repassat incidències com els butrons, els mobles abandonats o la brutícia ocasionada pels coloms que s'han detectat, i s'han parlat dels reallotjaments del segon bloc, que van avançant. Les obres no s'aturaran aquest agost i segueixen sent manuals fins que, quan els pisos perdin alçada, es podrà utilitzar maquinària. El ritme, és va dir és tradueix en enderrocar "una planta per setmana".

De cara a començaments del 2016, va assegurar Sala, el primer bloc serà a terra. Les autoritats també han pujat fins al novè pis del bloc que queda dempeus, amb entrada per Mossèn Aulet, i han accedit a un dels pisos, en un estat molt deteriorat. Segons Carles Sala, al voltant del 2017 les obres d'enderrocament es faran extensives al segon bloc, "si tot va bé".

Segons l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido "seguirem treballant conjuntament amb la Generalitat perquè aquest procés no s'aturi; un cop iniciat hem d'evitar de totes, totes que s'hi posi fre; no ens agrada parlar de terminis però hem de fer pressió política perquè es contempli als pressupostos de la Generalitat". El batlle afirma que la gent del barri "està contenta" i de problemes davant l'inici d'obres no n'hi ha hagut "pràcticament cap".

Els tècnics municipals es van desplaçant a la zona per "veure com va el procés d'enderrocament i no hi ha hagut cap incidència remarcable". Carles Sala ha explicat en declaracions a Ràdio Manlleu que "recordo quan vaig venir al 2012 i semblava que faltava un any i mig per començar; s'ha demorat uns mesos, s'ha anat endarrerint però està en marxa i no té aturador, tampoc no es pararan les obres a l'agost".

Segons Sala "era una reivindicació molt esperada per l'Ajuntament i la ciutadania i comprenem perfectament que no s'hauria d'haver alçat mai i val molt la pena l'actuació de rehabilitació urbana". Quedarà restituïda la seva alçada original respecte les edificacions que tenia antigament. L'estat de deteriorament, va confirmar "és absolut".

A Catalunya entre finals dels 50 i principis del 70 "hi ha més d'un milió i mig d'habitatges construïts, quan pràcticament no hi havia normes edificatòries i la qualitat no és gaire alta". Sala reconeix que "no s'ha parat atenció en actuacions de manteniment i conservació com una prioritat sinó que ens hem dedicat a consumir terreny i obrir nous espais d'urbanització".

Afirma que "canviarà segur en un futur immediat i ens hem d'ocupar més de la ciutat construïda". Pel que fa als problemes com els butrons, els forats en parets i sostres per entrar a robar, va dir que són "malauradament habituals en edificis pràcticament buits, amb persones que hi han viscut en els darrers anys que no tenen una cultura determinada respecte a viure en una comunitat de propietaris".