25 d'abril de 2024

Osona i el Ripollès estan completament enllaçats a través de la Ruta del Ter

La Ruta del Ter és una ruta de poc més de 200 quilòmetres que uneix els Pirineus i la Costa Brava

Arola Cumeras 7 d'agost de 2015 a les 14:00
Una imatge de la inauguració del nou tram, a finals de juliol

La Ruta del Ter ja enllaça el Ripollès i Osona seguint el curs del riu. El Consorci del Ter, que té una de les seus a Manlleu, ha recuperat l’antic Camí Ral que unia Montesquiu i Ripoll. S'ha obert un camí nou de mig quilòmetre a la zona de la Cúbia (Les Llosses) que podran utilitzar tant ciclistes com senderistes.


El gerent del Consorci, Ponç Feliu, explica que s’ha fet una feina durant molt de temps per intentar resoldre aquest enllaç entre les dues comarques, en un tram complicat orogràficament, amb muntanya, congostos i el riu que passa per llocs molt estrets. La Ruta del Ter es va començar el 2007 i s’està “en la primera part d’experiència acumulada i hem vist que en alguns trams feia falta fer-hi millores; aquesta era la més important, perquè la volta que calia fer era molt llarga”.


El Consorci ha fet una aportació i l’han complementat amb la col·laboració d’Aigües de Vic, amb un conveni anual que ajuda a fer intervencions de millora a la Ruta del Ter. L’import ha estat de 4.500 euros i el cost total, de 10.000. La millora l’ha desenvolupat la Fundació MAP, una actuació que “no era senzilla” perquè hi havia “un pendent importat que s’havia de resoldre a través d’una zona boscosa, superant un desnivell; es pot fer a peu amb molta facilitat i en bicicleta si es tenen bones cames i sinó es pot baixar en algun punt”. Creuen que les obres poden ajudar a popularitzar molt més la Ruta del Ter.


Que quedin pendents a Osona hi ha “només petites intervencions que han de millorar la seguretat, però són indrets on es passa de forma tranquil·la i sense grans esforços”. Feliu ha concretat que es tractaria de la zona de Saderra, a Orís, també a Roda de Ter, al camí dels Pous, on s’hauria de posar baranes.


El nou camí estarà homologat com a GR-210 que gestiona el Grup de Defensa del Ter amb la col·laboració de Centres Excursionistes, com el de Ripoll. El 28 de juliol hi va haver la inauguració oficial amb la presència del president del Consorci del Ter, Jordi Munell i el gerent d’Aigües Vic, Josep Maria Aparicio. La Ruta del Ter és una ruta de poc més de 200 quilòmetres que uneix dos pols d’atracció turística com són els Pirineus i la Costa Brava mitjançant un itinerari que segueix el curs del riu Ter, i que travessa cinc comarques de Catalunya. La ruta es pot fer a peu o en bicicleta.

Etiquetes:
Societat