24 d'abril de 2024

Els arqueòlegs han descobert un hàbitat prehistòric a l'Esquerda de Roda

Es constata una ocupació continuada al jaciment des del segle X a.C fins el XIV d.C

ACN 27 d'agost de 2015 a les 17:37
La zona on s'ha localitzat l'hàbitat prehistòric al jaciment de l'Esquerda

El jaciment arqueològic de l'Esquerda de Roda de Ter ha revelat en la campanya d'excavacions del 2015 un hàbitat prehistòric previ a l'ocupació ibèrica. Aquesta descoberta permet als arqueòlegs afirmar amb certesa que hi va haver una ocupació continuada a l'Esquerda des del segle VII o X a.C fins el segle XIV d.C. La directora de l'excavació, Imma Ollich, ha expressat que es tracta d'un jaciment "diacrònic" amb una ocupació "gairebé continuada" al llarg de mil·lennis.


Si bé en les darreres dues campanyes d'excavació s'ha posat al descobert una gran muralla visigòtica-carolíngia que va revelar que l'Esquerda era una gran fortalesa, enguany s'ha pogut confirmar que el jaciment ha tingut una ocupació continuada. Això ha estat possible gràcies al descobriment d'un hàbitat prehistòric situat a la zona del jaciment ibèric. En concret, l'hàbitat localitzat és una cabana amb estructures circulars al seu interior, que podrien ser cubetes de foc o espais on dipositaven les olles. La responsable de l'àrea ibèrica de l'Esquerda és Montserrat Rocafiguera.


A l'interior d'aquesta cabana, ha detallat, s'hi ha localitzat la rasa per on circularia el mur de la construcció i, al seu interior, "hi hem trobat un sòl preparat a base de còdols de riu i també estructures circulars que serien unes cubetes on dipositarien les olles o bé cubetes de foc". Finalment, els arqueòlegs també han pogut descobrir una nova torre de l'oppidum ibèric del segle IV a.C. Les excavacions a l'Esquerda es duen a terme de manera ininterrompuda des de l'any 1977 per un equip multidisciplinari.

Etiquetes:
Cultura