25 d'abril de 2024

L'enderrocament del primer bloc de Can Garcia, més lent del previst, manté el termini del desembre

Durant l'octubre han d'acabar les tasques d'enderrocament manual

Arola Cumeras 9 de setembre de 2015 a les 18:26
Una imatge que mostra la diferència d'alçada entre els dos blocs, aquest mes de setembre. Foto: Facund Pérez

L’evolució de les obres als pisos de Can Garcia de Manlleu va avançant i aquest estiu el bloc ja ha perdut alçada de manera ben visible. El coordinador de remodelacions d'Incasòl, Pere Serra, ha explicat a Ràdio Manlleu que a mitjan mes d’octubre ha d’entrar “la màquina per acabar la part mecànica, que serà més ràpida i, des d’un punt de vista visual serà més espectacular”. Pel desembre, els treballs s'han d'haver finalitzat.


En el darrer tram, que ja no serà manual, caldrà “només un mes o un mes i mig per concloure” els treballs”. De moment, no s’ha produït “ni una queixa per pols, soroll, per res, i sí molta col·laboració per part de l’Ajuntament per si calia retirar un fanal, un banc o altres peces de mobiliari urbà”.


La fase d’enderrocament manual encara no ha arribat a la meitat. De les 3 escales, n’hi ha una que té una planta menys, 10, que “ara han desmuntat la teulada i estan desmuntant les golfes”. Les altres dues, que van començar primer, de les 11 plantes “es passa pel forjat de la 8, i es pot dir que s’han desmuntat 4 forjats, comptant les golfes i tres plantes”. L’enderrocament manual “ha de baixar fins a la 5, per tant tres plantes més, que poden suposar un mes llarg”.


Hi ha "dos factors" que explicarien perquè l’enderrocament manual va una mica més lent. És un enderroc “molt estrany i atípic, per això ha tingut el projecte complex que ha tingut, el pressupost, el concurs i ja es preveien 7 mesos de durada”. Hi ha “grans dificultats per moure’s per planta perquè no hi ha pilars i tenen molta estretor perquè els operaris es moguin a l’interior i desmuntin planta. Els ascensors s’han substituït per uns contenidors que baixen la runa i a més ha pogut millorar la seguretat. Ara l’obra “no implica electricitat interior i n’estem contents perquè qualsevol descàrrega podia implicar un perill”


Els contenidors carregats no s’aguanten sobre el forjat, que és massa fràgil, sinó que la grua ha d’aguantar el contenidor mentre es carrega i després el baixa. A banda, hi ha els productes no reciclables que han deixat els veïns a l’interior, anomenats venals, “són brutals”. Al principi, fins a la planta 6, es baixaven fàcilment però els de dalt “no es poden tirar per la finestra”. S’han hagut de “duplicar els viatges de la grua baixant runa”.


Segons Pere Serra, a mesura que va avançant l’obra és més eficient i “tots els tècnics hi estan posant el coll”. En aquests moments “no estem fora de termini, tot i el retard acumulat, i acabaríem a finals de desembre”. El que és “sagrat és no posar en risc en cap moment la seguretat de l’obra per als veïns i per als operaris, les dues obsessions que nosaltres tenim”. Tot això “s’aplicarà d’aquí a 2 o 3 anys, quan enderroquem l’altre, amb lliçons apreses”. Els tècnics d’Incasòl visiten regularment les obres però faran una revisió més intensa a finals de setembre i també durant l’octubre, quan acabin els treballs manuals i comencin els mecànics.

La imatge global del paisatge de Manlleu canviarà sense un dels enormes blocs. Foto: Domènec Llop