26 d'abril de 2024

La UGT denuncia que el Consorci Hospitalari de Vic externalitzi una part del servei de laboratori al Clínic de Barcelona

La mesura no implicarà una pèrdua efectiva de llocs de treball, tot i que es reubicarà a 45 persones

Laura Busquets - ACN 2 d'octubre de 2015 a les 12:36
Membres de la secció sindical a l'Hospital Universitari de Vic i Cesc Poch,secretari general de la UGT a Osona

Vic (ACN).- La UGT ha denunciat aquest dijous que el Consorci Hospitalari de Vic externalitzi una part del servei que es duu a terme al laboratori, el que correspon a les analítiques de sang, a l'Hospital Clínic de Barcelona. El sindicat no veu amb bons ulls que els "criteris economicistes" marquin la qualitat del servei.

La UGT ha alertat que el trasllat es deu a què així es podrà negociar millor amb les farmacèutiques el preu dels reactius que s'utilitzen, per una simple qüestió "de mida" de les comandes. El sindicat proposa que tota la sanitat pública negociï conjuntament, independentment d'on es fan les anàlisis, i així evitar la subcontracta. La mesura no implicarà una pèrdua efectiva de llocs de treball.

El sindicat de la UGT ha denunciat "la pèrdua de serveis" que s'està produint al Consorci Hospitalari de Vic sota el que qualifiquen de "criteris economicistes". El secretari general de la UGT a Osona, Cesc Poch, ha explicat que fa una setmana es va presentar una modificació de les condicions de treball per una quarantena de treballadors, ja que la direcció ha anunciat que es traslladarà al Clínic de Barcelona la meitat de l'activitat que es realitza als laboratoris de l'Hospital de Vic.

Fins ara, el laboratori del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) recollia totes les mostres dels tres hospitals de la comarca i de tots els Centres d'Atenció Primària (CAP). L'activitat, que ara passarà al Clínic, té un cost de 591.000 euros anuals. A banda del preu que costarà pel servei estricte del laboratori barceloní, a aquesta xifra també s'hi sumarà uns 50.000 euros a l'any que corresponen a la "direcció estratègica" de la subcontracta. Una quantitat, aquesta última, que Poch ha qualificat d'"immoral" i que no entenen que s'hagi de pagar.

El sindicat ha denunciat que la situació que s'està donant "perjudica" el malalt i han reclamat una sanitat pública "de primera i de qualitat". Poch ha explicat que des del seu punt de vista es perd qualitat assistencial i, a més, "un hospital que es vol dir universitari no es pot perdre un servei d'aquesta magnitud".

D'altra banda, el sindicat també veu que amb aquest model posa "en qüestió" el model territorial perquè restarà posició a un hospital que ha de ser "de referència" a la Catalunya central. Poch ha retret a la direcció que sempre es queixi de la dificultat per "atraure i retenir" el talent, "però si ens anem subordinant a altres hospitals, ens costarà tenir aquests llocs de treball de qualitat".

La UGT ha alertat que tot i que es mantindran tots els llocs de treball, es reubicarà 45 treballadors en altres responsabilitats, que malgrat seguiran cobrant el mateix, alguns baixaran de categoria. Amb les xifres del que costarà el servei sobre la taula i la reubicació dels treballadors en altres àrees, "no veiem que l'estalvi acabi essent significatiu", ha dit Cesc Poch.

El sindicat també ha aprofitat per denunciar la pèrdua d'altres serveis que ja s'han materialitzat, com la subrogació de la cuina a una empresa privada de menjars als hospitals de Manlleu i de la Santa Creu de Vic i que s'estigui a punt de subrogar la tasca també a l'hospital de Vic. "Podem entendre que es puguin externalitzar depèn de quines tasques, però no les pròpies", ha dit Poch. La UGT entén que la cuina forma part del servei assistencial i no del serveu de bar, "perquè estem parlant de les persones que fan el menjar als malalts". A més, Cesc Poch ha posat l'accent al que això suposa pels treballadors, que passaran d'estar inclosos al conveni de la sanitat concertada al conveni d'hostaleria. "No hi ha cap treballador que tingui ganes de fer aquest viatge", ha reblat.

Etiquetes:
Fires i festes