25 d'abril de 2024

Diumenge arrenca el Protesta, amb dotze curts a competició triats entre més de 800

La Jazz Cava acollirà diumenge dia 18 d'octubre a les 7 de la tarda la inauguració del festival

ACN 15 d'octubre de 2015 a les 18:41
Un dels organitzadors, Àngel Amargant, explica les novetats

El Festival Protesta intenta fer-se un lloc entre els certamens de crítica social d'arreu del món i, a la vegada, molts realitzadors i directors veuen el certamen com una plataforma per donar a conèixer els seus treballs. D'entre els més de 800 curtmetratges que s'han presentat enguany, dotze aniran a concurs.


Un dels organitzadors, Àngel Amargant, ha explicat que la temàtica dels curts és la crítica social en termes molt amplis, però l'eix temàtic de la quinzena d'activitats paral·leles girarà a l'entorn dels pobles en lluita, "com el català", a través de projeccions, conferències, taules rodones, presentacions i exposicions. El festival serà present a diferents espais de Vic del 18 al 25 d'octubre.


El Festival Protest és un festival internacional de curtmetratges de crítica social. El certamen vol esdevenir en un espai per a la projecció, divulgació i difusió de treballs crítics amb l'objectiu de potenciar les creacions d'autors tant a l'àmbit nacional com internacional, però també una eina per a la transformació social. Un dels organitzadors, Àngel Amargant, ha explicat que el fil conductor de les activitats d'enguany són els 'pobles en lluita' amb un objectiu molt clar: posar sobre la taula les lluites de diversos pobles com el palestí, el kurd, el siri, el tibetà o el sahrauí, sense girar l'esquena al moment que viu Catalunya, tan políticament, econòmicament com socialment.


El jurat escollirà els dos millors curts: el premi al millor documental i el premi al millor curt de ficció. Cadascun dels dos premis rebrà una dotació econòmica de 1.000 euros, el 25% dels quals aniran destinats a una entitat sense ànim de lucre que esculli el director. Passarà el mateix amb el premi del públic, dotat en aquest cas amb 500 euros.


Dotze curts i catorze activitats en set espais diferents


La Jazz Cava acollirà diumenge dia 18 d'octubre a les 7 de la tarda la inauguració del Protesta amb la projecció dels curtmetratges 'Un día de campo' i 'Benedito Machine - V'. L'acte acabarà amb un concert de Tiger Menja Zebra. Successivament, cada dia i fins divendres dia 23, en diferents escenaris de la ciutat, es visionaran dos curts i es realitzarà una activitat paral·lela. Les activitats que acompanyaran les projeccions aniran relacionades amb les lluites que es viuen en països com Síria, el Kurdistan o el Tíbet, entre d'altres. A cada passi, el públic podrà votar aquell treball que més li agradi.


Dissabte dia 24 d'octubre a les 11 del matí, l'espai ETC acollirà la projecció continuada dels dotze curts de la secció oficial. Al vespre, a les 7, tindrà lloc la festa final del festival amb l'actuació de Joan Colomo, moment en què també es lliuraran els premis i es procedirà a la projecció dels curts guanyadors. Guillem Roma i Santi i Mariona Duet, també a l'ETC, posaran el punt i final a la vetllada amb un concert. Entre les novetats, el certamen incorpora enguany una secció no competitiva amb divuit treballs més que es podrà veure diumenge dia 25 a les 11 del matí.


"Per nosaltres són igual de finalistes que els de la secció oficial", ha dit Amargant, tot i que per les dimensions del festival no s'han pogut fer un lloc entre els que es presenten a concurs. Entre les novetats, Amargant ha fet notar que també es podran veure tres llargmetratges.

Etiquetes:
Cultura