26 d'abril de 2024

El primer bloc de Can Garcia ja és a terra i el segon es podria enderrocar el 2018

Físicament "s'ha fet la meitat de la feina, però des del punt de vista econòmic hi ha un 80% d'inversions efectuades"

Arola Cumeras 16 de novembre de 2015 a les 13:32
Un munt de runa, als peus del que havia estat un dels blocs de Can Garcia. Foto: David Fajula

La fesomia de Manlleu ha canviat notablement aquest mes, ja que ha quedat enllestit l’enderroc del primer bloc dels pisos de Can Garcia. Els 128 pisos del bloc que dóna al carrer Garcia Estrada ja són a terra. Finalment, els treballs han anat molt més ràpid i s’han pogut escurçar els terminis. Ara la data oficial d’acabament d’obres serà el 10 de desembre, segons ha pogut confirmar Ràdio Manlleu.


Els treballs, executats per l’empresa Controldemeter, SL per encàrrec de l’Incasòl, un organisme de la Generalitat, van començar a principis de juny i estava previst que acabessin a principis de gener. El 20 d’octubre es va fer la transició entre enderrocament manual i maquinària pesada i ara queda pendent retirar part de la runa, fer el tancament del solar, fer-hi un nou paviment i acabar la paret mitgera amb el solar veí.


Pere Serra, coordinador de remodelacions d’Incasòl, ha dit que a l’empresa “li feia por que l’enderroc manual anés molt més lent però vam estar de sort perquè va resultar que l’edifici de can Garcia estava completament desenganxat de la paret de l’edifici veí, i per això ha estat més ràpid del previst”. Aquest factor “ha ajudat molt a fer que no hi hagués cap trava”.


Les plantes que coincidien amb l’edifici veí, es va preveure que trigarien un mes a enderrocar-se “perquè pensàvem que seria una cirurgia, que hauríem d’anar molt més amb compte, però ha estat més fàcil i s’ha fet en una setmana”. Es preveia “acabar abans de Nadal però el contracte s’allargava fins al gener”. Serra remarca que “només estem a la meitat però serà diferent, perquè ja sabem més coses, sabem com fer-ho i hem passat l’experiència”.


L’Incasòl es resisteix a donar terminis futurs, però Serra parla obertament d’allargar-ho fins al 2018. Afirma que hi ha “voluntat política de tots els responsables que això no s’aturi, però s’han d’aprovar els recursos econòmics”. El 2017 s’iniciarien expropiacions i un cop l’edifici fos buit, el 2018 s’enderrocaria. Físicament “ara s’ha fet la meitat de la feina, però des d’un punt de vista econòmic estem en un 80% d’inversions efectuades; s’han gastat uns 13,5 milions d’euros i ara en farien falta uns 3,5 més, per tant el gran esforç inversor de la Generalitat de Catalunya ja s’ha fet, falta l’empenta final”.


El bloc que s’ha enderrocat “era el que estava en pitjor estat, segons els exàmens de patologia dels arquitectes”. L’escala més deteriorada era “la de Garcia Estrada 30”. Pere Serra ha explicat que només queda tornar completament a la normalitat, acabant de retirar la runa, a final de mes, amb la circulació restablerta, el solar delimitat i la represa de subministraments elèctrics. Ara caldrà avançar en l’enderroc del segon bloc, al carrer Mossèn Aulet, d’iguals proporcions. Durant el reallotjament del bloc del carrer Garcia Estrada, ja s’han adquirit pisos per anar buidant el segon.

Les obres, quan estaven a mig procés i havia d'entrar la maquinària pesada. Foto: David Fajula

Els pisos de Can Garcia han sobresortit a l'skyline durant més de mig segle. Foto: David Fajula

El paisatge manlleuenc, al capvespre. Foto: David Fajula