27 d'abril de 2024

Osona tira endavant un protocol pioner a Catalunya per eradicar la pobresa energètica

Tot el procés d'adjudicació d'ajuts i accés als tallers i auditories estarà regulat i definit pels Serveis Socials

ACN/Arola Cumeras 19 de novembre de 2015 a les 10:05
A la signatura hi van ser presents diverses autoritats, entre elles el regidor manlleuenc Enric Vilaregut

L'Ajuntament de Manlleu, el Consell Comarcal d'Osona i la Mancomunitat La Plana han signat un protocol amb l'empresa Estabanell Energia per lluitar contra la pobresa energètica. El protocol representa un alternativa per a aquelles famílies que no poden accedir al bo social que ajuda a pagar els subministraments, però que se situen per sota el llindar mínim.

A Manlleu, segons les últimes dades, es continua lluitant contra la pobres energètica mitjançant altres mecanismes. Per exemple, s’han enviat les sol·licituds de 79 usuaris que es volen acollir al fons solidari de subministraments de llum, gas i aigua. Es tracta d'un recurs de la Generalitat, que està relacionat amb els ajuts que concedeix el Fons d'atenció solidària de subministraments bàsics. A banda, el consistori també concedeix ajudes pròpies que es destinen a subministraments.

Entre els acords que recull el document, Estabanell Energia es compromet a no tallar el subministrament a l'hivern, i l'Agència Local d'Energia d'Osona imparteix tallers pràctics amb consells per estalviar i també practica auditories energètiques a les llars. Després d'un any de treball s'ha vist que és possible que les famílies estalviïn fins a un 46% de la factura elèctrica. El síndic Rafael Ribó ha alabat la iniciativa i espera que es pugui estendre a altres territoris.

Evitar que a les llars no s'encengui la calefacció quan és necessari perquè no es pot pagar o que els usuaris només la prenguin en casos extrems. Aquest és l'objectiu de la iniciativa que vol lluitar contra la pobresa energètica i que han ideat des del Consell Comarcal d'Osona, la Mancomunitat La Plana i l'Ajuntament de Manlleu en col·laboració amb Estabanell Energia, una companyia osonenca de subministrament d'energia elèctrica. El tècnic de l'Agència Local de l'Energia d'Osona, Joan Canó, ha explicat que la voluntat era que totes les empreses que es dediquen al subministrament de la comarca s'hi sumessin, però només Estabanell els va dir que sí.

'Ni un watt més, ni un watt menys' és el projecte que van començar a gestar el juny del 2013 des de l'Agència Local d'Energia d'Osona. Des de fa un any, els tècnics ja han dut a terme uns 25 tallers pràctics amb més de 300 participants. En aquests cursos s'ha ensenyat als ciutadans pràctiques per ajudar-los a estalviar energia a casa i se'ls ha donat diferents consells útils per reduir el cost. A més, també s'han dut a terme més de 50 visites a habitatges amb l'objectiu de fer-hi auditories sobre consum energètic i veure quins eren els punts febles de les llars, com per exemple revisar la potència contractada.

Amb aquestes visites, Canó ha explicat que s'ha vist que en un 60% dels casos s'utilitzava calefacció elèctrica. Un any després, un cop revisades les factures i aplicant els canvis que s'ha cregut oportuns, el resultat ha estat un estalvi d'un 27% en consum, que traduït en la factura ha suposat una reducció del 46% del preu. En termes absoluts, l'estalvi mitjà anual ha estat de 450 euros com a mínim.

Ara, la signatura del protocol permetrà estandarditzar totes aquestes mesures i, a més, també recull el compromís de l'empresa elèctrica. En aquest cas, Estabanell s'obliga a no tallar el subministrament a les llars durant l'hivern, de l'octubre a l'abril, a facilitar i agilitzar els tràmits de canvi de potència i de tarifa que siguin necessaris o a disminuir en cada cas un 10% del preu del terme d'energia.

Tot el procés d'adjudicació d'ajuts i accés als tallers i auditories estarà regulat i definit pels Serveis Socials Bàsics del municipi on es produeix el consum. Aquests serveis són els que tenen la potestat de determinar quins són els ciutadans que es troben en situació de vulnerabilitat econòmica.

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha volgut ser present en l'acte de signatura del protocol que s'ha celebrat aquest dimecres al Consell Comarcal d'Osona. Per Ribó, la iniciativa osonenca és "un pas endavant" en l'accés als drets socials bàsics de les persones i caldria estendre-la a d'altres territoris. Segons el síndic, els poders locals són "el primer graó" de la cadena on s'han de respectar els drets bàsics dels ciutadans i precisament són ells qui tenen l'obligació de protegir-los davant els interessos de les empreses privades.

Amb dades de l'any 2011 de l'Idescat, el 19% dels catalans vivien sota el llindar de la pobresa. D'altra banda, es considera que una família és pobra energèticament quan ha de dedicar més del 10% els seus ingressos a pagar les factures de subministrament. A Osona, dels 1610 ajuts que s'han destinat a la urgència social el 2014, el 51% han estat destinats als subministraments. Dels 162.000 euros invertits, el 45% s'han dirigit a pagar factures.

Etiquetes:
Economia i empresa