25 d'abril de 2024

Josep Pujadas qualifica l'augment de l'IBI a Manlleu de "demagògic i perillós"

La Cambra de Comerç i l'Associació d'Empresaris demanen revisar aquesta ordenança perquè poden haver-hi "defectes"

Arola Cumeras 20 de novembre de 2015 a les 13:59
Una imatge d'arxiu de Josep Pujadas

El passat dimecres, a l’auditori Roca del Museu del Ter de Manlleu, es va fer un acte sobre la nova ordenança de l'Impost de Béns Immobles (IBI) que va aprovar el ple de Manlleu i que implica un augment per al 10% d'indústries, comerços i oficines amb el valor cadastral més alt. La xerrada va anar a càrrec del president del consell de la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona, Josep Pujadas.


Va reiterar el que ja havia exposat en un comunicat previ, que no veuen amb bons ulls la pujada de l’IBI en un 10% d’immobles d’ús comercial, industrial i d’oficines amb major valor cadastral. La mesura, a Osona, està implantada a Vic i Manlleu i l'ha qualificada de "demagògica i perillosa".


El president de la Cambra a Osona i integrant de l’Associació d’Empresaris. Va considerar que “és un senyal que es dóna a les empreses per dir que no són gaire ben rebudes”. Segons Pujadas, és una mesura “molt poc habitual, que a Catalunya també s'alica a Berga”. A Manlleu "passen a haver-hi 123 activitats econòmiques gravades un 14,8%, 28,9%, i un 55,8% més del que ja pagaven". El manlleuenc assegura que va veure els assistents integrants de l’associació decidits “a defensar els interessos dels empresaris i comercials i tot indica que entraran una instància a l’Ajuntament per comprovar si s’ha seguit del tot la legalitat”.


Per Pujadas “hi ha aspectes tècnics que no són rigorosos”. Consideren que s’ha de publicar a les ordenances fiscals les xifres de talls exactes que marquin el 10% del valor cadastral més alt. A Vic, detalla, “els valors són exactes, però a Manlleu s’han agafat números rodons, cosa que ens ha sorprès molt”. Això “ens fa mala espina perquè no creiem que es compleixi la norma”. També trobem “estrany que l'augment afecti 70 indústries segons l’Ajuntament però segons la Cambra de Comerç en surten 55, tant les actives com les inactives, que encara han de pagar”.


En els comerços “tampoc quadra res; el consistori diu que n’hi ha 50 d’afectats, en total per tant serien 500 però l’Ajuntament mateix ha instal·lat fa poc un cartell que diu que en tenim més de 350”. Si està ben fet “no hi haurà més remei que acceptar-hi i si està mal fet, les ordenances tindran un defecte de forma que les invalidarà en aquestes afectacions de 70 indústries, 50 comerços i 3 oficines”.


A Manlleu, considera que els augments “són excessiu en un poble amb l’índex més alt d’atur i que havia estat el més industrial de tota la Plana de Vic”. Segons va sorgir a la reunió “un empresari, un bon industrial, ja ha anat a l’Ajuntament dient que no pensava pagar, però tenim clar que s’ha de fer, perquè s’apliquen recàrrecs i es pot acabar amb embargaments i subhasta”. Pujadas explica amb ironia que “a ningú no li agrada pagar, però sabem que tots hem de contribuir a les despeses de l’Ajuntament; i fins ara ja ho fèiem". 


La presentació la va fer el president de l’Associació d’Empresaris, Francesc Altarriba. Hi van assistir integrants del grup de CDC, com el portaveu Benjamí Nieto. Van reunir una quarantena de persones. 

Etiquetes:
Economia i empresa