27 d'abril de 2024

El film esclovac 'Live for passion', gran guanyador del 33è Festival BBVA de Cinema de Muntanya

Un total de 5.300 persones han passat pel certamen aquest any, un 15% més que el 2014.

Redacció 23 de novembre de 2015 a les 13:46
Fotografia de tots els premiats. Foto: Geni Ordeig

El film eslovac ‘Live for passion’ ha estat el gran guanyador del 33è Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. La pel·lícula, del realitzador Pavol Barabas es va endur el primer premi en la sessió de clausura del certamen que es va fer dissabte a la tarda al teatre Cirvianum. El festival ha reconegut un documental de 58 minuts que transporta dos escaladors a la serralada del Tatras. L’objectiu: refer les passes i el missatge que va deixar Wieslaw Stanislawski, un dels més grans alpinistes entre 1928 i 1933 i que va obrir noves i difícils vies en aquesta gran serralada centreeuropea.


El segon gran premi de la nit se'l va emportar 'Jeff Lowe's metanoia’, de manera que el seu realitzador, el nord-americà James Aikman, s’emporta el premi BBVA i la Flor de Neu de Plata al millor film de Muntanya. La pel·lícula reviu les aventures d’aquest escalador –amb fites com l’obertura en solitari de la cara nord de l’Eiger-, que pateix ara una malaltia degenerativa que l’obliga a desplaçar-se en cadira de rodes. Narra el documental el periodista Jon Krakauer.


La tercera premiada de la nit va ser ‘Degrees north’, de Guido Perrini, que s’emporta el premi GrandValira i la Flor de Neu de Plata al millor film d’Esports de Muntanya per un film que es bat al cor d’Alaska amb Xavier de la Rue, Samuel Anthamatten i Ralph Backstrom de protagonistes. Llisquen per pendents nevats després de ser transportats als cims en paramotor.


 El K2 protagonitza dues pel·lícules premiades en el palmarès d’aquest any. Són ‘K2 touching the sky’, millor film de Cultura de Muntanya, una història de la polonesa Eliza Kubarska mentre que el premi FEDME especial del Jurat recau en ‘K2 and the invisible footmen’ de la nord-americana Iara Lee. El premi FEEC a la millor fotografia va recaure en ‘Unreal’, dels nord-americans D.Wittemburg, C.Jones i D. McCullough.


 Al seu torn, el premi Boreal al millor guió és per a ‘Citadel’ del britànic Alastair Lee; el premi Cervesa del Montseny per votació popular en la secció +Xtrem és per a ‘The Mont Rebei project’, del francès Vladimir Cellier; i finalment ‘Sunakali’, del nepalès Bhojraj Bhat, s’emporta el premi Mountain Wilderness al film que millor ressalta la defensa del medi ambient.


El 33è Festival de Cinema de Muntanya tancava així una edició en què ha augmentat considerablement l’assistència de públic. Concretament, des del dia 13 fins aquest diumenge un total de 5.300 persones han passat pel Cirvianum, un 15% més que el 2014.

Etiquetes:
Cultura