27 d'abril de 2024

La Penya Taurina de Manlleu presenta un llibre sobre la tradició taurina a la ciutat

"Saluda a l'afició" ha estat escrit pel periodista manlleuenc Joan Costa

G. Francàs 28 de novembre de 2015 a les 12:41
Una de les fotografies exposades a l'última exposició de l'entitat. Procedència: AMMA (Arxiu Municipal de Manlleu)

Aquest dissabte al migdia la Penya Taurina de Manlleu ha presentat el llibre “Saluda a l’afició” escrit pel periodista manlleuenc Josep Costa. El llibre reuneix la història del món taurí a la comarca centrant-se principalment a Manlleu i a Vic. És un recull de la història dels toreros aficionats manlleuencs i d’altres de Vic com el Niño de la Brocha que va ser el millor torero català de la primera meitat del segle XX.


“L’autor, que prefereix que se l’anomeni coordinador del llibre, ens ha fet una mica de trampa perquè també volgut fer un homenatge a la família Clerch i a Rafael Rufián o Niño de Isidro, l’últim torero de Manlleu. Per això hi han participat unes 20 persones i entitats de Catalunya i del sud de França fent referència a aquests personatges històrics”, ha explicat Jordi Clerch de la Penya Taurina Manlleuenca.


“La Penya Taurina de Manlleu encara conserva una gran afició i realitzem diferents sortides al Sud de França o a Saragossa”, ha explicat Clerch. L’any que ve organitzaran una exposició al Casal Frederica Montseny sobre la història del món taurí a Manlleu que ja va estar exposada al Museu del Ter fa uns anys però, comptarà amb algunes actualitzacions. La idea d’escriure el llibre va sorgir fa un any i mig des de la Penya veient la tradició taurina que hi havia a Manlleu, a Vic i a la comarca en general.


Clerch ha remarcat que han escrit el llibre “per deixar constància de l’enorme tradició taurina que hi ha hagut a la comarca” i ha recordat que “a Vic hi havia hagut una plaça de toros a principis del segle XX fins als anys 60 que es podia veure fins no fa gaire”.


A la presentació hi han assistit Jordi Clerch, de la Penya Taurina de Manlleu, Pere Prat, ex alcalde de Manlleu que ha escrit el pròleg del llibre, el president de la federació d’entitats taurines de Catalunya, Francisco Mas, que n’ha escrit l’epíleg i el regidor manlleuenc Enric Vilaregut. S’ha fet una edició d’uns 300 exemplars del llibre que es poden adquirir posant-se en contacte amb la Penya Taurina i tenen un cost d’uns 5 euros per col·laborar amb l’entitat.

Etiquetes:
Cultura