26 d'abril de 2024

Un centenar d'activitats a partir del gener, quan Vic serà Capital de la Cultura Catalana

Els actes s'han publicat al web viccc2016.cat

ACN 28 de desembre de 2015 a les 16:12
Presentació de la pàgina web de Vic, Capital de la Cultura Catalana 2016 on es poden trobar tots els actes

La ciutat de Vic acollirà el 2016 al voltant d'un centenar d'activitats que ompliran la capital d'Osona de cultura pels quatre costats amb motiu del seu estatus com a capital catalana de la cultura. L'espectacle inaugural se celebrarà el proper 16 de gener a la Plaça Major.

Es tracta d'un muntatge multidisciplinari amb música d'Arnau Tordera (Obeses) i Nàiades cor de noies que es combinarà amb dansa aèria i un 'mapping' a les façanes. "Serà tota una declaració d'intencions", ha destacat el comissari, Marc Comas.

De moment, ja s'han presentat una vuitantena llarga d'activitats culturals, però des de l'organització preveuen arribar al centenar. Les diferents disciplines artístiques com el teatre, la música, les lletres o el disseny gràfic, entre d'altres, hi seran representades. Tot plegat, un programa per posar en valor tot l'actiu cultural de què disposa la ciutat i que vol fer extensiu a la resta de Catalunya. "Per conèixer-nos i reconèixer-nos", ha destacat el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.

El coordinador del VICCC 2016, que és el nom de marca que engloba totes les activitats del projecte, Marc Comas, ha destacat algunes de les activitats que es podran veure durant tot l'any i que es poden trobar al web viccc2016.cat. La programació s'ha liderat des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament des de fa més d'un any i mig, i s'ha buscat la complicitat amb el sector amb l'objectiu de conèixer les seves inquietuds i sensibilitats. En tot el procés hi han participat més de 150 persones.

L'oferta cultural s'estableix a partir d'un codi de temporalitat i temàtica i d'aquesta manera cada mes de l'any se centra en una disciplina artística diferent. En aquesta sentit, el mes de gener es concentra tot en l’espectacle inaugural que tindrà lloc el 16 de gener a la Plaça Major. El mes de febrer tindrà com a fil conductor la fotografia, omplint d’imatges els espais emblemàtics de la ciutat. El març està dedicat al traç, i on es podran visitar exposicions d’obres de primer nivell com 'Un segle de pintura catalana'. El mes de abril, les lletres prendran importància i es podran fer visites guiades a espais literaris de la ciutat que normalment estan tancats al públic.

El mes de maig serà el torn del disseny amb un ampli ventall d’exposicions on es mostrarà una radiografia d’aquesta disciplina artística de la ciutat i comarca. Les formes seran les protagonistes del mes de juny donant rellevància a l’escultura i l’arquitectura. El juliol i amb la festa major de la ciutat de fons es dedicarà a la cultura tradicional i popular.

L’agost serà el mes de descans i els actes culturals tornaran de la mà de la música aprofitant el marc del Mercat de Música de Vic. En aquest mes, Marc Comas ha destacat una cantata de 200 alumnes de les escoles de música d’Osona que seran els encarregats de fer el concert de clausura del mercat a la plaça Major. Els joves reinterpretaran clàssics del rock al costat de la formació Ass Trio.

El mes d’octubre serà el mes de l’escena, fent una crida als teatres de la ciutat amb l’estrena de produccions pròpies. A l'Atlàntida s'estrenarà l'obra 'Nador', inspirada en els relats de l'escriptora vigatana Laila Karrouch. L'Institut del Teatre presentarà 'R3' i l'espai ETC portarà a escena una revisió de l'obra d'Emili Teixidor, 'Laura a la ciutat dels sants'.

La part visual serà la protagonista del mes de novembre amb projeccions de documentals, pel·lícules i creacions digitals, amb el festival de curts Julius com a gran atractiu. I, finalment, el dia 17 de desembre tindrà lloc 'Apaguem' que comptarà amb un musical de Verdaguer a càrrec d’Obeses i on es podrà veure una lectura diferent d'un dels màxims exponents de les lletres catalanes.
Etiquetes:
Cultura