25 d'abril de 2024

Manlleu entrarà aquest primer trimestre al programa de detecció precoç del càncer de còlon

A Vic, de moment, la participació ronda el 55% i s'han fet 426 colonoscòpies, un 8% de les quals han trobat tumors

Arola Cumeras 11 de gener de 2016 a les 10:06
Una imatge dels tríptics informatius sobre el programa

Des de principis de 2015, 7.694 homes i dones, amb edats compreses entre els 50 i els 69 anys, han participat en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que s’està duent a terme a Osona. Un 6,91% de les proves inicials han donat positiu i al final s’han pogut detectar càncers abans que es manifestessin a 22 persones.


Durant aquest primer trimestre de l’any, les poblacions que depenen de l’Àrea Bàsica de Salut de Manlleu quedaran convidats a participar-hi. A Osona s’ha pogut començar un any abans gràcies a la col·laboraicó d’Osona Contra el Càncer i el Rotary Club, que han recollit fons per començar el programa de cribratge. El doctor Joan Saló, cap de la unitat territorial de digestologia de l’Hospital d’Olot, de Campdevànol i del CHV, ha explicat que quan es rep la primera carta a casa ningú no s’ha d’alarmar sinó que“et conviden a participar en un programa instaurat pel Departament de Salut, una n ova prestació per a tots els ciutadans”.


Només qui rebi una carta que indiqui un resultat positiu, que significa que té una pèrdua de sang per la femta, haruà de fer-se una colonoscòpia. El 92 o 93% reben una carta en què dirà que “tot està bé i que al cap de dos anys els ho tornaran a fer”. Els positius “no vol dir que tinguin res greu, simplement amb la colonoscòpia es descarta i, si es troba un pòlip, s’elimina”.


De les 426 colonoscòpies que s’han realitzat fins al moment, en un 8% dels casos s’ha detectat un tumor. En un 32% de casos s’han detectat adenomes (tumors benignes que poden acabar convertint-se en malignes) que requeriran que es facin controls durant els propers anys, i en un 17% pòlips de baix risc, que únicament requereixen participar de nou en el programa quan se’ls torni a avisar.


L’índex de col·laboració és molt alt, a l’entorn del 55%, en el cas de les ABS de Vic Nord i Vic Sud. És una de les participacions més altes de Catalunya, que ronden el 45%. En casos com Sant Hipòlit, Tona i Santa Eugènia de Berga “ens dóna la sensació que podem arribar al 60%, una molt bona dada per un cribratge de càncer de còlon”. El programa segueix una directiva europea i el Departament l’està ampliant a tot Catalunya.

Etiquetes:
Fires i festes