25 d'abril de 2024

Un estudi vol ajudar a combatre la desnutrició, més freqüent en els malalts crònics

Hi participen pacients de les Àrees Bàsiques de Manlleu, Vic Nord, Vic Sud, Santa Eugènia de Berga i Tona

Arola Cumeras 13 de gener de 2016 a les 13:28
La fruita i la verdura són algunes de les claus d'una bona nutrició

L’atenció primària d’Osona fa un estudi per avaluar la incidència de desnutrició en pacients crònics complexos Hi participen gairebé 400 pacients, alguns d’ells de Manlleu, i la recollida de dades s’acabarà el proper mes de febrer.


El doctor Miquel Casadevall és el director del Servei d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut d’Osona i ha explicat a Ràdio Manlleu que es tracta de detectar i avaluar quin percentatge de pacients que tenen diverses malalties cròniques presenten problemes de desnutrició. Estudis recents demostren que les persones que tenen més de 75 anys i són pacients crònics complexos tenen el doble de probabilitats de patir desnutrició que la resta de persones ancianes. La voluntat és actuar-hi i contrarestar-ho.


A l’estudi, que s’està fent als centres osonencs, hi han participat 384 pacients de diferents poblacions de la comarca i hi estan treballant professionals de diversos equips d’atenció primària. L’objectiu és disposar de dades actualitzades i fiables En el cas dels pacients crònics complexos, el risc de desnutrició (juntament amb la seva fragilitat a causa de les diverses malalties cròniques que pateixen) els provoca una evolució pitjor de l’estat de salut i un consum més elevat de recursos sanitaris. Hi ha diverses perspectivas des d’on s’haurà d’abordar, com ara l'àmbit social.


Per estudis anteriors, ja se sap que en pacients crònics hospitalitzats hi ha més reisc de desnutrició. Fins ara s’han estudiat pacients “hospitalitzats” i ara “la gran diferència és que s’han agafat persones que viuren a casa seva”. El fet d’estar ingressats “és un factor que fa que no entrin a l’estudi, perquè ja teníem més dades en aquest sentit”.


El factor de la desnutrició ja es tenia en compte però ara s’hi ha posat més el focus. Una de les estratègies serien suplements alimentaris però “pot ser molt ampli” perquè “hi ha factors socials que hi poden influir”. Ara s’ha agafat Osona com a “comarca representativa de tot Catalunya” i sobretot perquè és un dels indrets “on tenim les millors d’ades d’identificació d’aquestsa malalts a la primària”. S’han agafat Àrees Bàsiques Urbanes, Vic Nord, Vic Sud i Manlleu i també dues de rurals, Santa Eugènia I Tona. De cara al mes d’abril es considera que “començarem a elaborar propostes per millorar la nutrició d’aquests pacients”.

Etiquetes:
Fires i festes