24 d'abril de 2024

La ratxa seca bat rècords de tot el segle

Des del 3 de novembre no hi ha pluges a Manlleu i ara només s'han recollit "gotes de rosada o uns mil·lilitres mínims"

Arola Cumeras 1 de febrer de 2016 a les 12:31
L'aspecte sec que presenta el riu Ter. Foto: CERM

Aquest hivern s’estan igualant dades de ratxa seca que feia "un segle" que no es veien. Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, la plana de Vic és un dels indrets on aquesta ratxa seca s'està allargant més, amb màxims que ronden els 90 dies.


Els meteoròlegs parlen de dies consecutius amb una precipitació diària inferior a 1 mil·límetre. El responsable de Meteomanlleu, Josep Sanglas, comenta que el 2015 va començar amb uns "paràmetres normals i els dos anys anteriors, més plujosos de l’habitual, no feien presagiar sequera". A finals de primavera “es van girar les tornes, va començar a haver-hi menys precipitació de la normal i el dèficit hídric s’ha anat acumulant i accentuant”.


A Manlleu s’han registrat 575,6 litres per metre quadrat en tot l’any passat, i només 88 dies de precipitació. Segons Sanglas, “ja ens temíem que alguna cosa estranya podia passar perquè es parlava molt de la força que tindria el fenomen de El niño, que afecta el clima mundial però desconeixem fins a quin punt ens afecta a nosaltres”.


Des del 3 de novembre no hi ha pluges a Manlleu i ara només s’han recollit “gotes de rosada o uns mil·lilitres mínims que són conseqüència de la boira”. Sanglas afirma que haurien hagut de caure uns 20 o 30 litres mensuals, que no s’han pogut recollir. S’ha de ser "optimista perquè el consum de l’hivern fa que les conseqüències no siguin greus".


Els meteoròlegs tenen la sensació que “la sequera és cíclica" i "els climatòlegs diuen que quan afluixi el fenomen del Niño tornaran les precipitacions". De get, Sanglas assegura que "ara els models a mig termini donen previsió de pluja el febrer, que trencarien la inèrcia”.

Etiquetes:
Societat