23 d'abril de 2024

El curtmetratge El adiós, premiat amb un Gaudí

La producció està dirigida per l'osonenca Clara Roquet i entre les actrius hi ha la jove manlleuenca Júlia Danés

Arola Cumeras 2 de febrer de 2016 a les 16:10
Una imatge informal que s'ha difós a les xarxes socials, que mostra Clara Roquet amb el premi, amb integrants de l'equip

La jove directora osonenca Clara Roquet va obtenir el Premi Gaudí al millor curtmetratge per El adiós. La producció es va rodar a Osona l’hivern passat i entre el repartiment hi ha la jove manlleuenca Júlia Danés.


La producció es va presentar primer al Festival de Columbia, on estudiava Roquet, després al Tellurite, també als Estats Units i finalment, al setembre, al festival de Toronto. La directora assegura que no s’esperava aquest reconeixement i que ho ha viscut “com un regal”. Explica que és “molt difícil sempre perquè la competència és molt alta” i hi havia “curtmetratges molt bons, que m’agradaven molt i mereixen el premi tant com El adiós”.


El Adiós parla de Rosana, que interpreta la vigatana Jenny Ríos, una criada boliviana que ha cuidat l’àvia d’una família catalana durant molts anys però, el dia del funeral, és apartada del dol familiar perquè ha de treballar per a la família, que encapçala la mare, Mercè Pons. Segons Roquet, li consta que la trama ha commogut el públic de molts indrets.


No era la primera vegada que Roquet pujava a recolir un guardó de l’Acadèmia Catalana, ja que va obtenir un Gaudí pel guió del llargmetratge 10.000 quilòmetres. Afirma que “és veritat que aquest projecte era molt més meu, però a la pel·lícula m’hi vaig implicar molt, també a nivell personal, i tot em va fer molta il·lusió, per raons diferents”. Ha remarcat que “això del cinema és una qüestió d’equip i s’ha de fer molta pinya”. Amb el Gaudí comença un cicle “diferent” que serà “més tranquil suposo”.


Camí televisiu


Ara El Adiós es passarà per televisió a Catalunya, a Espanya i als Estats Units es passarà a HBO latino i seguiran anant a festivals com “el d’Atlanta”. El primer any de recorregut d’un curt “és el més important normalment, perquè a partir d’aquí acostumes a anar a llocs més petits i jo voldria que seguís arribant al públic”.


Roquet relata que ara ja ha acabat els seus estudis als Estats Units, que ha cursat a Columbia. Ara està impartint classes de guió i “treballant de guionista entre els Estats Units i Barcelona, però la meva idea és tornar a Catalunya de cara a l’any que ve”. Roquet comenta que és “una manera de fer molt diferent i Nova York i Los Angeles són ciutats molt dures, la qualitat de vida no és gaire alta i és molt competitiu; per la meva manera de ser, fer cinema hauria de ser més col·laboratiu”. Afirma que “tot es fa per la llei del mercat” i malgrat que “he après molt, perquè amb guió són molt bons i busquen l’excel·lència", no "et pots relaxar mai”. A més, “el tipus de pel·lícules que vull fer són més a l’estil d’Europa”. Roquet diu que “sempre m’inspirarà molt el que he vist tot creixent, els paisatges i la boira de la plana, i crec que segurament tornaré a rodar-hi”.

Etiquetes:
Cultura