26 d'abril de 2024

L'estat ecològic dels rius i rieres d'Osona és bo, segons un estudi del CERM

La contaminació derivada dels purins s'està agreujant respecte els últims anys

Arola Cumeras 3 de febrer de 2016 a les 13:33
Una imatge d'un dels trams estudiats

El conjunt del rius i rieres de la comarca d’Osona el 2015 encara mantenen una bona qualitat biològica. No obstant això, l’any 2015, i sobretot als rius Gurri, Rimentol i Mèder, que circulen en bona part per la plana agrícola, la qualitat fisicoquímica es manté baixa i els nivells de contaminants i especialment els nutrients (nitrogen i fòsfor), continuen augmentant.


El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter ha dut a terme l’avaluació de l’estat ecològic dels rius i rieres de la comarca d’Osona. El 2015 s’han estudiat un total de 22 trams fluvials, tal com ha comentat el director del CERM, Marc Ordeix.


De problemes greus només se’n cita un, el Mèder al seu pas per Vic. A la capital “la qualitat des del punt de vista biològic és relativament bona”. El manteniment “de les vores del riu és correcte, es talla el bosc de ribera per evitar que hi hagi troncs que tapin els ponts, ja que és un tram molt urbanitzat. S’hauria de “modificar la forma que té el riu, perquè les vores estan formigonades i l’aigua està massa embassada, l’aigua a l’estiu es fa malbé". Ara, s’ha fet un pla per eliminar “rescloses que no serveixen per res, que eren per fer bonic i quan es treuen hi ha una certa millora”.


El bosc de ribera del Gurri i el Mèder "està millorant molt, però són temes lents". A Manlleu ja fa uns quants anys que “abans d’arribar el Ter està molt bé” i després trobem “fuites pel camí”, pendents de reparar, com un “trencament del clavegueram de fa molts anys, a l’alçada del carrer Sant Martí”. A banda, en altres punts de col·lectors, com ara els que vénen de polígons, poden haver-n’hi més.


Hi ha zones amb una qualitat de l'aigua excel·lent com ara el Ter “abans d’entrar a la plana de Vic, a Ribes de Freser” però també en indrests com “les Masies de Voltregà i Torelló, l’illa de les Gambires, Gallifa, els meandres i illes restaurants, amb una qualitat bona”. El museu té un conveni “amb diferents ajuntaments, el Conveni Marc de Custòdia Riberes del Ter” en què els assessorem, els ajudem a buscar recursos i anem fent tot el que podem.

Etiquetes:
Societat