25 d'abril de 2024

Manlleu estrena un nou portal pioner, basat en les dades obertes

Només un 2,5% de municipis de l'Estat Espanyol tenen una pàgina de dades obertes

Arola Cumeras/Gisela Francàs 10 de febrer de 2016 a les 17:56
Una imatge de la presentació, que es va fer a la sala de plens de l'Ajuntament

Aquest dimecres a la tarda es va presentar el nou portal municipal Manlleu dades obertes que inclourà informació de la ciutat perquè la ciutadania la pugui fer servir i a més, en pugui aportar de nova. Es tracta d’un servei que es troba dins la línia de transparència que segueix el consistori.


Amb aquest nou portal Manlleu formarà part del grup “privilegiat” del només un 2,5% de municipis a tot l'Estat Espanyol que tenen una pàgina basada en 'open data'. Es tracta d'informació pública, automatitzada i sense registre que es poden usar lliurement. Aquest catàleg de dades es pot descarregar en diferents formats i així es poden tractar i reutilitzar.


Aquest portal neix després de la creació del portal de transparència de l’Ajuntament, on Manlleu també va ser pioner. De fet, ha servit de model a altres ajuntaments. Com explica Maria Josep Palomar, regidora de Noves Tecnologies l’objectiu del portal és acostar les dades a la ciutadania i generar nous serveis que comportin beneficis econòmics i socials a la població.


El portal de dades obertes inclou informació sobre la ciutat, des de temes demogràfics per barris, fins a comerços. Per part de l’Ajuntament es vol que el portal sigui utilitzat per tothom i per això disposa d’un manual d'ús. També té una bústia totalment oberta perquè tothom hi pugui aportar dades i un apartat a on s'hi troben les darreres dades que s’hi ha actualitzat. Actualment hi ha 75 catàlegs d’informació però la idea és anar-ho ampliant. Durant la creació de la pàgina web, els tècnics s'han inspirat en models d'èxit com els de Barcelona o Gijón.


El portal de dades forma part de les tres potes en què es volen sustentar les iniciatives del govern municipal: transparència, dades obertes i rendició de comptes i participació ciutadana. Per això en el portal hi ha 3 blocs. El primer és el de dades obertes, és a dir dades públiques que tothom podrà fer servir. El segon un mapa dinàmic que s’ha anomenat SITUAM, i que és un punt d’entrada centralitzat d’informació geogràfica. Finalment, el tercer és un portal de rendició de comptes que permetrà als ciutadans saber com funcionen els serveis a la ciutat. En aquest últim l’ajuntament encara hi està treballant. Segons Maria Carme Nogué, Coordinadora d'Organització, Persones i Administració Electrònica, les dades obertes "són el petroli del futur. Afirma que “les possibilitats de creació de negoci, riquesa i ocupació vinculades a l’ús o la reutilització de la informació són infinites”.

Etiquetes:
Política Municipal