26 d'abril de 2024

Es tornen a detectar a Manlleu concentracions de benzopirè que superen els límits

És un hidrocarbur potencialment cancerigen

Arola Cumeras 14 de març de 2016 a les 13:50
Una imatge del Consell d'Alcaldes que es va fer dimecres al Consell Comarcal

La Generalitat i els investigadors del Centre Superior d’Investigaciós Científiques (CSIC) han tornat a detectar, igual que el 2013, nivells elevats de benzopirè a Manlleu. Es tracta d’un hidrocarbur potencialment cancerigen que es troba analitzant la qualitat de l’aire, i la ciutat és l’únic punt a tot Catalunya on s’ha detectat aquest nivell que està per sobre dels objectius.


Ho va explicar al Consell d’Alcaldes la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, dimecres passat. Els dies amb més concentració són els més freds, ja que la boira ho facilita. També es va explicar que l'estació de mesurament ara està situada a l'Hospital de Sant Jaume, més proper al nucli, i no a l'institut Antoni Pous, on era abans.


El president del Consell d’Alcaldes, Àlex Garrido, és també el batlle de Manlleu. Ha explicat a Ràdio Manlleu que ja eren conscients del problema i que hi està havent un “contacte permanent amb la Genaralitat per detectar a què és degut i on són els focus”. A més, assegura que "el fet que el positiu es dóni a Manlleu no significa que el focs sigui necessàriament aquí, podria ser en algun indret veí". Una de les hipòtesis seria que “en algun lloc proper al punt de detecció hi ha alguna casa que crema fusta que no hauria de cremar i això podria augmentar els índex que es detecten”.


Amb tot, "la biomassa és un tema que no s’ha de criminalitzar, cal parlar-ne bé, però una campanya informativa ens podria ajudar molt”. El 2014 les dades entraven dins de la normalitat i “vam pensar que estava resolt; ens ha preocupat aquest repunt”.

Etiquetes:
Fires i festes