26 d'abril de 2024

L'Ajuntament de Manlleu i la Diputació defensen que la mobilitat al passeig de Sant Joan ha millorat amb la rotonda

CiU considera que les retencions en hora punta no estan prou resoltes i demana recórrer a una opinió externa

Eudald Martínez 31 de març de 2016 a les 11:33
Garrido i Fàbrega (al centre), acompanyats per altres regidors

L’Ajuntament de Manlleu i la Diputació de Barcelona van oficialitzar ahir la posada en marca de la nova rotonda al passeig de Sant Joan. El diputat de Mobilitat, Jordi Fàbrega, va fer una visita final d’obres, en què va assegurar el nou sistema “ajudarà a millorar la mobilitat” en aquest punt entre el passeig de Sant Joan, la carretera d’Olot i el carrer de Cavalleria.


Tot i això, tant Fàbrega com l’alcalde, Àlex Garrido, van admetre que les retencions en hora punta continuaran, tot i que confien que ara siguin més lleus. Segons els estudis de la Diputació, el volum de trànsit d’aquest punt és de 20.000 vehicles diaris.


Per tant, per Fàbrega és molt complicat eliminar del tot les concentracions de trànsit en hora punta. “Algú pot dir que en hores puntes encara veiem cues. És obvi que en hores de molta afluència de trànsit no es pot solucionar del tot, i això sempre s’ha dit, perquè la vialitat és la que hi ha”, comenta el Diputat. La rotonda, però, “garanteix una millor mobilitat” ja que s’adequa al volum de trànsit que hi ha en cada moment a cada carrer i, per tant, “evita que els cotxes d’una via quedin totalment frenats”.


L’obra ha tingut un cost de 347.000 euros, dels quals 100.000 els ha aportat l’Ajuntament a través d’una subvenció que va obtenir en les meses de concertació de la Diputació. La resta, els ha aportat directament l’ens supramunicipal amb recursos propis.


La millora de la mobilitat també s’ha donat amb la supressió dels semàfors programats. Malgrat que s’han mantingut, ara no regulen la circulació sinó que, simplement, serveixen perquè els vianants puguin creuar. Per tant, ara són independents entre ells.


La nova rotonda, però, no convenç a tothom. En el ple d’aquest dimarts, el regidor de CiU Ramon Soldevila va considerar que els passos de vianants “no estan ben col·locats” i que la durada dels semàfors “tampoc és la correcta”. Per aquest motiu, Soldevila va demanar recórrer a la opinió d’un expert extern.


El regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, va reconèixer que encara han d’acabar d’ajustar aspectes dels semàfors. Entre altres, els semàfors de sortida de la rotonda es posaran en ambre abans que els d’entrada per evitar col·lapses. Tot i això, el regidor va defensar la necessitat que els passos de vianants estiguin regulats per aquests semàfors. “És el lloc de pas per a anar a l’hospital i, per tant, hi passa mota gent gran”, recorda.


Garrido va afegir que una de les claus per acabar de millorar el trànsit seria evitar el pas del trànsit pesat, una reivindicació que l’Ajuntament ja ha fet anteriorment a la Generalitat.

En hores puntes encara es generen algunes cues