25 d'abril de 2024

El Bioblitz de Manlleu detecta 155 espècies

El meandre del Gelabert, antic abocador, augmenta la biodiversitat

Arola Cumeras 4 de maig de 2016 a les 14:50
La tècnica Èlia Bretxa exposant en un dels grups. Foto: David Fajula

La primera edició del Bioblitz a Osona, dijous i divendres passat a l’espai natural del meandre del Gelabert de Manlleu va permetre recopilar unes 150 espècies. Es tracta de la primera edició d’un recerca intensiva, amb tècnics però també amb voluntaris. La tècnica del CERM Èlia Bretxa, parla del bon desenvolupament de la jornada malgrat el mal temps esporàdic.


El Bioblitz reuneix científics, naturalistes, estudiants, i ciutadans de totes les edats, voluntaris, amb formació prèvia o sense, que porten a terme el treball de camp conjuntament. Hi va haver una setantena de voluntaris i 15 científics. Es va constatar la biodiversitat de la riba del riu Ter en aquest meandre de Manlleu que havia estat un punt d’emmagatzematge de residus. Bretxa ha remarcat que "tot això ajuda a diagnosticar l'estat de l'espai i veiem que té una bona evolució". La millor s'observa "per exemple en l'activitat de peixos, amb un augment dels barbs de muntanya, una espècie autòctona i amanaçada".


El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter i el Grup de Naturalistes d’Osona organitzaven el Bioblitz i l'activitat compta amb la col·laboració del Museu de Ciències Naturals, Diputació de Barcelona i amb la participació de la Universitat de Vic, Grup d'Anellament de Calldetenes.


El Bioblitz és un esdeveniment de descoberta de la natura iniciat el 1996 als Estats Units i que fa uns quants anys que promou el Museu de Ciències Naturals de Barcelona a Catalunya. Durant un període de 24 hores, naturalistes experts en grups biològics de flora i fauna prenen mostres, fan fotografies i identifiquen el màxim nombre d’organismes d’un espai singular, ajudats per voluntaris. Totes les fotografies i dades obtingudes es mostraran a través del web del Museu del Ter i del Grup de Naturalistes d’Osona. 

Etiquetes:
Societat