26 d'abril de 2024

El Museu del Ter celebra el dia Mundial dels Museus dimecres i el cap de setmana del 21 i 22 de maig

Hi haurà jornada de portes obertes amb demostracions del funcionament de la turbina Fontaine i també dels embarrats

El Ter 13 de maig de 2016 a les 19:53
La joia del Museu d'aquest any són els embarrats. Foto: Museu del Ter

Un any més el Museu del Ter se suma als actes que cada any s’organitzen el dia 18 de maig amb motiu del Dia Internacional dels Museus. El Museu del Ter ha organitzat una jornada de portes obertes de 10 a 14h del matí. A més, en aquest dia sempre es destaca una peça de la col·lecció per la seva singularitat, l’anomenada joia del museu.


Per aquesta edició el museu ha escollit com a joia els embarrats, el sistema nerviós de la fàbrica. Es tracta d’un enginyós sistema de transmissió mecànica que transmetia la força de l’aigua de la turbina a les màquines de filatura. Dels embarrats depenia el funcionament de la fàbrica. Segons el director del Museu del Ter, Carles Garcia, "l’embarrat és un element que patrimonialment potser no se li ha donat la importància que tenia i que molts d'ells han desaparegut perquè el patrimoni industrial ha conservat les màquines i no els elements que les feien funcionar". 


Durant tot el dia es podrà gaudir de demostracions del funcionament de la turbina Fontaine i també dels embarrats que es van posar en funcionament l’any 2011 i que "és un dels elements més significatius de la col·lecció del Museu". L’edició d’aquest any del Dia dels Museus està dedicada al tema Museus i Paisatges Culturals, que vol reconèixer el paper que juguen els museus en l'educació i l'enriquiment de les cultures, els intercanvis culturals. En aquest sentit el Museu del Ter si sent identificat perquè la seva visió és “molt oberta, no centrada estrictament en un edifici, una col·lecció i el visitant com a figura estranya i molt social".


A part del 18 de maig també s’ha traslladat la celebració el cap de setmana següent  i també hi haurà jornada de portes obertes dissabte 21 i diumenge 22. A més, diumenge es podrà visitar el museu amb una visita teatralitzada, l’Esperit del Ter a càrrec de la companyia osonenca Corcia Teatre per reviure el passat de la fàbrica i tornar a fer funcionar màquines del procés de la filatura gràcies a la turbina Fontaine i els embarrats. Aquesta visita es farà a 2/4 de dotze del migdia i també serà gratuïta.

Etiquetes:
Cultura