26 d'abril de 2024

L'enterovirus afecta quatre menors d'Osona

Dos afectats es troben ingressats, un a Vic i l'altre a l'Hospital de la Vall d'Hebron a Barcelona

El Ter 23 de maig de 2016 a les 13:16

Els menors de la comarca afectats pel brot d’enterovirus ja puja a quatre. Dos han estat donats d’alta aquest cap de setmana i uns altres dos es troben ingressats, un a Vic i l’altre a l’Hospital de la Vall d’Hebron a Barcelona. El Departament de Salut ha fet crides a la calma per un brot que pot provocar afectacions neurològiques.


Els primers casos al país es van detectar al febrer i, des d’aleshores, n’hi ha hagut una quarantena a Catalunya. El Departament ha emès un protocol informatiu que resumim tot seguit:


Quins són els símptomes de l’enterovirus?


Són els més comuns en refredats: tos, mocs, febre, vòmits o diarrees. Normalment remeten al cap de dos o tres dies, però si hi ha afectació neurològica provoca afectacions en el sistema nerviós central. Això causa somnolència, dificultats per caminar, paràlisi d'alguna extremitat o tremolors. 


Com es pot prevenir?


Es recomana rentar-se les mans amb aigua i sabó diversos cops durant el dia i evitar el contacte amb afectats. També s'aconsella que no es porti a la llar d'infants ni al col·legi cap nen amb febre.


Com es transmet?


Per vies respiratòries, quan es tus o s'esternuda. O a través de les mans. 


A qui afecta?


Sobretot nens d'entre 10 mesos i 6 anys, perquè encara no tenen les defenses prou desenvolupades.


Té cura?


De moment no hi ha fàrmacs específics, ni una vacuna preventiva. Tots els casos han acabat amb encefalitis, una inflamació cerebral. Només excepcionalment poden quedar seqüeles greus. La majoria de casos evolucionen sense problemes importants.


Per què ha afectat només Catalunya?


Segons la Societat Catalana de Pediatria, és excepcional una acumulació de casos com la d'aquest any és excepcional. S'està estudiant quina és l’origen de l'afectació.

Etiquetes:
Fires i festes