25 d'abril de 2024

Una mirada crítica sobre un dels llibres cabdals de Verdaguer, 'Flors del Calvari'

L'escriptora manlleuenca Maria Àngels Verdaguer aporta nous punts de vista i dades sobre l'obra

El Ter 25 de maig de 2016 a les 13:44
Maria Àngels Verdaguer, fullejant la seva publicació. Foto: ACN

L’escriptora manlleuenca Maria Àngels Verdaguer ha publicat un treball d’investigació crític sobre el llibre cabdal de maduresa de Jacint Verdaguer titulat ‘Flors del Calvari. Llibre de Consols’ (Verdaguer Edicions). És un estudi rigorós que aporta nous punts de vista i dades que contextualitzen una obra escrita quan el poeta patia una forta crisi personal. 


L'aportació que fa Maria Àngels Verdaguer a l'obra del poeta de Folgueroles va sorgir del treball de la seva tesi doctoral. En el llibre, l'autora mostra diversos documents que ajuden a comprendre el context de l'obra - per exemple s'aporta algunes de les fonts que va consultar el poeta- i, fins i tot, l'amplia amb alguns poemes inèdits que va trobar en manuscrits. "Per què no els va incloure? No ho sabem", ha assenyalat Verdaguer. Precisament, els manuscrits han servit a M. Àngels Verdaguer per comparar els textos que es van publicar en la primera edició del llibre i en aquest procés s'han detectat alguns errors que també s'han esmenat. 


El llibre 'Flors del Calvari. Llibre de Consols' és un escrit de referència de l'etapa de maduresa de Jacint Verdaguer que reflecteix la crisi que havia començat el 1893 i que s'havia intensificat el 1895 amb la fugida de la Gleva cap a Barcelona i la suspensió perquè pogués dir missa.


El llibre, doncs, mostra la profunditat de l'experiència viscuda, amb un pròleg llarg, dos poemes introductoris centrats en Crist i el mateix Verdaguer, i 228 composicions distribuïdes en tres seccions: Crucíferes, Esplays -on es pot trobar el famós poema 'Sum Vermis'- i 'Flors de Miracruz', un conjunt de poemes breus que va escriure per consolar una persona que estava malalta. 


L’edició crítica de Maria Àngels Verdaguer ja es pot trobar a les llibreries.

Etiquetes:
Cultura