26 d'abril de 2024

La temperatura mitjana puja 1,55 graus des del 1950

La precipitació anual es redueix, sobretot en període estival

El Ter 30 de maig de 2016 a les 10:03
Una jornada d'onada calor, l'any passat. Foto: Arxiu

La temperatura mitjana a la comarca ha augmentat 1,55 graus des de l'any 1950. Això significa que s'ha incrementat a un ritme de 0,23 graus cada deu anys, mentre que la precipitació mitjana anual ha tendit a reduir-se un 1,5%.


Així ho indica el Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics (BAIC) del 2015, que ha publicat el Servei Meteorològic de Catalunya. L’estudi avalua l'evolució recent del clima a partir de l'anàlisi de diferents indicadors de climàtics.


Totes les estacions de l'any estan afectades per l’augment de temperatura, tot i que la tendència està més acusada a en període d’estiu (+0,34 graus per decenni) i menys marcat a l'hivern (0,17 graus per decenni). Quant a la precipitació, a l'estiu ha disminuït fins a un 4,5% per decenni.


Menys nits fredes


La tendència general és que disminueixen els índexs 'Dies de glaçada', 'Nits fredes', 'Dies freds' i, per contra, augmenten els índexs 'Dies d'estiu', 'Nits tropicals', 'Màxima de la temperatura màxima', 'Mínima de la temperatura màxima', 'Mínima de la temperatura mínima', 'Nits càlides', 'Dies càlids', 'Indicador de la durada de la ratxa càlida' i 'Amplitud tèrmica anual'.


També es detecta un augment significatiu en les hores de sol efectives.

Etiquetes:
Societat