27 d'abril de 2024

El GDT vol visibilitzar el problema de l'ozó troposfèric

El contaminant afecta la salut de les persones i la dels ecosistemes i és un dels gasos causants de l'efecte hivernacle

El Ter 30 de maig de 2016 a les 13:39
El sol, a ple estiu. Foto: Flickr

El Grup de Defensa del Ter vol fer visible un problema que afecta la comarca cada estiu de manera alarmant: els nivells d’ozó troposfèric. Per això, ha començat una campanya de cerca de voluntaris per instal·lar uns petits sensors. La idea és recollir dades al llarg d’aquest estiu i dels de l’any 2017 i el 2018 i enviar-les al CSIC i a la Universitat Politècnica perquè les analitzin.


Cal tenir en compte que sovint se superen els llindars recomanats d’ozó troposfèric, un contaminant que afecta tant la salut de les persones com la dels ecosistemes i és un dels gasos que causa l’efecte hivernacle. El seu origen ve de la contaminació generada a l’àrea metropolitana de Barcelona.


Segons el membre del GDT, Eudald Rifà, la Generalitat ja disposa dades d’ozó troposfèric però amb l’estudi que engeguen en tindran de més concretes i aprofitaran també per difondre i donar a conèixer el problema.


El projecte en què participa el col·lectiu manlleuenc s’anomena CAPTOR i és d’àmbit europeu. A Catalunya també ha estat impulsat per la Ecologistes en Acció i Guifi.net.

Nivells d'ozó troposfèric, a Europa. Foto: GDT

Etiquetes:
Fires i festes