25 d'abril de 2024

Ecologistes en Acció posa en alerta la comarca d'Osona per una mala qualitat de l'aire

L'ozó troposfèric i el benzoapirè són dos problemes "molt greus" que pateix la plana de Vic, segons l'entitat ecologista

Enric Gil Molas 8 de juny de 2016 a les 13:23
La primavera i l'estiu són les estacions amb més mala qualitat d'aire. Foto: Flickr

Atenció amb l’informe anual de qualitat de l’aire que ha publicat Ecologistes en Acció. Algunes de les conclusions afecten específicament la plana de Vic, que seria un dels territoris més contaminats de Catalunya i que superaria la normativa legal recomanada i, encara més, la de l’Organització Mundial de la Salut, que és més estricta.


Segons l’estudi, la plana de Vic té dos problemes “molt greus”. Un d'ells són els nivells d’ozó troposfèric, causats sobretot "pel repunt del trànsit i el frau en les emissions dels automòbils [de l'àrea metropolitana de Barcelona], l'augment del trànsit marítim i l'aposta per la incineració de residus i les energies brutes en detriment de les renovables".


L’altre problema afecta especialment de la comarca d'Osona i té a veure amb el benzo(a)pirè, una substància cancerígena perillosa. Així ho explica una de les responsables de l’informe d’Ecologistes en Acció, Maria Garcia: "És un tema de la plana de Vic, que ha de regular la crema de biomassa i l'ús de calderes als domicilis, que generen molta contaminació".


Qüestiona les dades de l'administració


Des d’Ecologistes en Acció denuncien que en l’informe sobre la qualitat de l’aire emès per la Generalitat el 2015 es digui que la situació és satisfactòria i apunten que “s’amaguen dades”. Per això, demana a les administracions locals que pressionin perquè es dóni a conèixer el problema. Garcia declara que la situació és “molt preocupant” i que "té efectes a nivell respiratori, cardiovascular i pot generar problemes d'asma, sobretot en les persones més vulnerables".


L’entitat ecologista informa que, si no s’actua, la qualitat de l’aire cada vegada serà pitjor. La prova és que aquest 2015 s'han tornat a registrar "dades alarmants".


El Grup de Defensa del Ter manlleuenc també col·labora amb Ecologistes en Acció per l’estudi dels nivells d’ozó troposfèric.


Consulta l'Informe d'Ecologistes en Acció

Etiquetes:
Fires i festes