25 d'abril de 2024

"Bates Blaves", nova proposta teatral de CorCia Teatre i el Museu del Ter

L'obra, dirigida pel manlleuenc Joan Roura, és un homenatge a les treballadores del tèxtil al segle XX

El Ter 28 de juny de 2016 a les 13:44
La presentació de "Bates Blaves", aquest dimarts. Foto: Enric Gil

CorCia Teatre i el Museu del Ter estrenen aquest divendres, 1 de juliol, l’obra de teatre “Bates Blaves”, dirigida i creada pel manlleuenc Joan Roura i que compta amb actors de llarga trajectòria com Jordi Arqués, Anna Busanya, Marta Parramón, Anna Presegué i el mateix Roura. Es tracta d’una proposta potent que vol retre homenatge a les dones del tèxtil, que durant tot el segle XX van ser majoria a les fàbriques.


Les funcions seran divendres i dissabtes des de l’1 de juliol al 12 d’agost -excepte el 9 de juliol- a les 21:00h.


A la presentació feta aquest dimarts, el director del Museu del Ter, Carles Garcia, ha destacat que “és un treball de democratització de la memòria perquè la història no s’explica sense les dones”. Una idea reiterada per Joan Roura, que ha elaborat l’obra a partir de les tasques de recerca del museu i la improvisació dels actors.


Roura ha explicat que l’obra parteix de quatre moments importants del segle: 1901, “epicentre de l’entrada de les dones a les fàbriques”; 1939, “període de lluita i final de la Guerra Civil”; 1965, “arribada de la immigració del sud d’Espanya”, i 1990, “tancament de fàbriques i inici de noves formes de vida”.


Museu del Ter i Corcia Teatre


El Museu del Ter i la companyia CorCia Teatre treballen des de fa anys per unir la difusió cultural i el llenguatge dramàtic. De fet, des del 2008 fins al 2015, el Museu del Ter ha programat als mesos d’estiu els espectacles “Torn de nit”, “Ànimes de Batan”, “El Meu Barri” i “l’Aiguat” representades al mateix Museu. Totes elles obres originals i sòlides i que han assolit una important convocatòria de públic.


En el cas de "Bates Blaves", el director del Museu, Carles Garcia, també preveu que es pugui portar a centre educatius de la ciutat. L'alcalde de la ciutat, Àlex Garrido, també ha assistit a la presentació de l'obra i ha volgut "mostrar tot el suport a una proposta de qualitat".

Un dels moments de "Bates Blaves". Foto: Enric Gil

Cartell de l'espectacle

Un moment de l'actuació. Foto: Enric Gil

Un moment de l'actuació. Foto: Enric Gil

Etiquetes:
Cultura