25 d'abril de 2024

El ple de Manlleu aprova incorporar el CERM a l'estructura de la UVic-UCC

L'acord també preveu cedir espai del Museu del Ter a la universitat

Enric Gil Molas 29 de juny de 2016 a les 13:57
El ple de Manlleu de juny, aquest dimarts. Foto: Enric Gil

El ple de l’Ajuntament de Manlleu ha donat llum verd aquest dimarts a l’acord de col·laboració amb la Fundació Universitària Balmes, que ha d’incorporar el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) a l’estructura de la Universitat de Vic-Universitat de la Catalunya Central (UVic-UCC). La idea és incrementar-ne la recerca, professionalitzar-ne les capacitats docents i augmentar-ne l’impacte social.


L’aposta de l’equip de govern va rebre el suport de la regidora no adscrita, Maite Gallifa, d’ICV i de CDC. El seu portaveu, Benjamí Nieto, considera que l’acord “retroalimentarà i portarà uns beneficis al municipi”. En canvi, el PSC va optar per l’abstenció i va plantejar dubtes sobre la seva rendibilitat: “L’acord és bo però qui en surt beneficiat a efectes econòmics és la UVic. Es pagaran 70.000 euros”. La regidora Marta Alsina, però, recorda que actualment el dèficit del Museu és de 90.000 euros i que, al capdavall, s’acabaria estalviant.


La CUP va ser el més crític amb la decisió i hi va votar en contra. Va rebutjar la UVic pel fet de ser privada, va lamentar un sistema de governança “poc transparent” -estaria format per membres de l’equip de govern i un de l’oposició- i va denunciar “manca d’informació”.


Mocions aprovades


Pel que fa a les mocions, van prosperar dues de les tres que va presentar l’oposició. Des d’ICV, Miquel Sànchez, va aconseguir que es declarés Manlleu Ciutat promotora de la renda garantida ciutadana per unanimitat. Tots els grups hi van donar suport.


També va tirar endavant la moció de Convergència per donar suport a la nova Facultat de Medicina de la Universitat de Vic, que va recollir els mateixos vots favorables que l’acord entre el CERN i la UVic.


Tombada la moció de la CUP


La única moció que no va prosperar va ser la presentada per la CUP per fer uns Plens municipals més participatius. La idea dels anticapitalistes era modificar l’actual reglament de manera consensuada. Consideren que ara no es permet participar prou, que l’única manera que poden fer-ho els ciutadans és al final del ple i que, a més, no consta en acta. La proposta va rebre els vots favorables de PSC i ICV, però no va prosperar perquè la resta hi va votar en contra.


Des de l’equip de govern, CDC i la regidora no adscrita Maite Gallifa consideren que ja hi ha mecanismes de participació i van posar com a exemple la intervenció de la PAH en un dels plens. A més, ho van descartar perquè els alentiria encara més. El ple d’aquest dimarts va durar tres hores.

Etiquetes:
Política Municipal