23 d'abril de 2024

El GDT i Lluçanès Viu diuen prou a la construcció de macrogranges a Osona

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici després de rebre una queixa de les entitats ecologistes

Enric Gil Molas 30 de juny de 2016 a les 13:34
Roda de premsa celebrada al Lluçanès, aquest dimecres. Foto: GDT

El Grup de Defensa del Ter (GDT) i Lluçanès Viu demanen la paralització immediata de la construcció de macrogranges a la comarca d’Osona. Aquest dimecres van fer una roda de premsa per fer pinya amb el Síndic de Greuges, que ha obert una actuació d'ofici en aquest sentit, i van mostrar preocupació per la pèrdua de la petita pagesia perquè “les noves grans indústries porcines es construeixen en emplaçaments on hi havia petites granges”.


A més consideren que la producció porcina intensiva no pot ser considerada una activitat agrària, perquè no depèn del territori adjacent i, per tant, hauria de ser considerada una activitat industrial. Des del Grup de Defensa del Ter, Ginesta Mary demana "coherència" perquè "no es poden generar més purins a la comarca".


Queixa elevada al Síndic


De fet, recentment el Síndic ha emès un informe en aquest sentit i que dóna la raó a les reclamacions de les dues entitats. El GDT i Lluçanès Viu van elevar una queixa a l'òrgan de la Generalitat denunciant “irregularitats en l'atorgament de la llicencia d'activitats de la macrogranja de Serrarols (Sant Martí d'Albars) del Grup Tarradellas”.


Mary explica que "va passar de ser un espai de bosc amb 200 ovelles pasturant a acollir 2.500 truges en edificacions" i apunta que el principal problema és que no es poden identificar culpables pel “desgavell administratiu”: "No se sap qui hi ha darrera de les decisions".


Informe


En l'Informe, el Síndic Rafael Ribó explica que el 2009 Sant Martí d'Albars va ser declarada zona vulnerable per la contaminació de nitrats, i que Osona té les terres saturades de purins i els aqüífers contaminats. També afirma que la ramaderia industrial genera excedents de purins, i que la cabana ramadera actual no està dimensionada amb el territori que l'ha de sostenir.


El Síndic també subratlla que cal millorar la gestió dels purins en les zones vulnerables i ha obert una actuació d'ofici perquè no s’atorguin més permisos com el de la macrogranja de Serrarols.

Etiquetes:
Societat