26 d'abril de 2024

El GDT demana accions perquè es compleixi un cabal de manteniment al riu Ter

L'Agència Catalana de l'Aigua situa un mínim de 500 litres per segon, que no es compleixen

Enric Gil Molas 26 de juliol de 2016 a les 13:25
Aspecte del riu Ter, aquest dimarts. Foto: @GrupDefensaTer

El Grup de Defensa del Ter (GDT) demana que es compleixi un cabal de manteniment mínim al riu Ter perquè baixa amb molt poca aigua, mentre que el canal va ple. El cabal de manteniment és una quantitat d’aigua que ha de circular pel riu previ a qualsevol ús, per defecte.


Al 2000 es va aprovar una Directiva Europea en aquest sentit que va plasmar la Generalitat al 2006 amb l’aprovació del Pla Sectorial de Cabals de Manteniment. Era a partir d’aquí s’havien d’establir plans zonals per calcular el cabal mínim segons l’època de l’any. Des del GDT es denuncia que llavors la Generalitat va deixar els plans en un calaix, cosa que ha comportat multes d’Europa.


Mínims


Mentre no s’aproven els plans, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) havia fitxat un cabal mínim de 500 litres per segon. Això, segons el membre del GDT, Jesús Soler, no es compleix: "Ni tan sols aquests litres es respecten". "A més es va fer una escala de peixos perquè hi hagués connectivitat biològica al llarg del riu i a hores d'ara és eixuta", afegeix.


Soler ara demana que s’actuï des de l’Ajuntament i des de la Generalitat. A nivell local diu que "s'hauria d'adequar l'entrada de l'aigua del canal perquè el nivell pugés una mica o bé arreglar l'entrada d'aigua de l'escala de peixos peruqè almenys hi passessin els 500l/segon". I pel que fa a la Generalitat demana que "aprovi d'una punyetera vegada els plans zonals i fixi el cabal ambiental".


El Ges, sec


Des del GDT també es denuncia que a Torelló ja no baixa ni una gota d’aigua pel Ges. En aquest cas, apunten que un dels principals responsables és Aigües Vic, que utilitza la poca que baixa per la depuradora.

Etiquetes:
Fires i festes