26 d'abril de 2024

La UGT alerta sobre les condicions de treball de les 'falses cooperatives'

La presentació de l'informe per la UGT ha coincidit amb una nova protesta organitzada pels treballadors de l'escorxador

El Ter 5 d'agost de 2016 a les 13:15
Nota informativa sobre l'aplicació de l'ERO

La UGT va presentar ahir dijous a Vic un informe sobre l'ús fraudulent de les cooperatives de treball associades al sector carni català. Segons el sindicat, els treballadors de les anomenades 'falses cooperatives' cobren un 34% menys que els treballadors inscrits al règim general de la Seguretat Social, tot i fer la mateixa feina, i treballen un 23% més d'hores.


Pel que fa als sous i a les hores de treball, l'informe del sindicat alerta que les condicions laborals entre els treballadors de les 'falses cooperatives' i els que estan afiliats al règim general de la Seguretat Social són molts diferents. La presentació de l'informe per part d'UGT ha coincidit amb una nova protesta organitzada pels treballadors de l'escorxador vigatà Esfosa per demanar la retirada de l'ERO temporal.


L'ERO tindria un any de duració i afectaria la jornada laboral de 138 treballadors, que passaria de 8 a 5 hores. Segons denuncia el sindicat majoritari a l'empresa, el COS, Esfosa ha presentat un expedient que "no té ni cap ni peus" perquè "el justifiquen amb la qüestió que ha baixat la producció, però en aquesta època sempre baixa la producció". D'altra banda, Castañé va manifestar que la situació de les 'falses cooperatives' és un problema que s'arrossega des de fa anys i va lamentar que "els gran sindicats no han lluitat mai" per fer-hi front.


Segons les dades d'UGT, un treballador d'una cooperativa del sector carni cobra un sou un 35% inferior al que cobra un treballador al qual se li aplica el Conveni Estatal de la Indústria Cària. A més, denuncien que els treballadors de les 'falses cooperatives' fan una jornada un 23% superior. Pel que fa als escorxadors d'aus i conills, el sou pot arribar a ser fins a un 47% inferior per una jornada d'un 22% superior a l'establerta al Conveni Estatal d'Escorxadors d'Aus i Conills.

Etiquetes:
Societat