25 d'abril de 2024

Villalbí demana que es faci la prova del VIH a les dones que demanen la pastilla del dia després

La UVic ha celebrat el dia amb una carpa informativa i diferents activitats per sensibilitzar els joves

El Ter 1 de desembre de 2008 a les 17:41
Un dels estands que hi havia aquest dilluns a la UVic
El secretari general de Joventut, Eugeni Villalbí, ha demanat aquest dilluns a la Universitat de Vic (UVic) que quan una persona sol·licita la pastilla del dia després també se li faci la prova del VIH perquè ha existit 'risc de contagi'. Per a Villalbí incorporar aquestes proves ha d'evitar possibles propagacions del virus.

Un total de vuit universitats han repartit 16.000 preservatius per recordar les necessitats de prevenció per evitar contraure el VIH. En els estands situats en diferents punts del campus universitaris també s'han donat díptics informatius sobre la seva transmissió i llacets vermells. Aquest dilluns se celebra a tot el món el Dia Mundial contra la Sida.

Villalbí ha destacat el 'rebrot' que han tingut la sol·licituds de la pastilla del dia després, fet que demostra que hi hagut pràctiques sexuals de risc. El secretari general ha demanat als joves ser 'responsables' per evitar la transmissió del VIH i d'altres virus de caràcter sexual. Villalbí diu que actualment la problemàtica de la població a l'hora de prendre prevencions per no contraure el VIH no és la manca d'informació -que n'hi ha per 'donar i vendre', segons ha assegurat- sinó que cal educar la població en la 'prevenció' de la transmissió del VIH i conscienciar del risc que té contraure'l.

Liliana Gutiérrez, del programa 'En plenes facultats', que realitza tasques de prevenció a estudiants universitaris, diu que el col·lectiu de joves té 'molta menys informació' de la que 'realment creuen tenir'. En els casos de la sida, la sexualitat o les drogues la coordinadora d'aquest programa diu que encara continuen 'vigents molts mites' perquè tot i tenir informació aquesta no es sap manejar o no s'acaba d'aplicar quan és el moment.

En el cas de la UVic, la carpa informativa ha estat dinamitzada per voluntaris de l'associació d'estudiants Vic Viu. Entre les activitats que s'hi podien realitzar hi havia el de posar i treure correctament un preservatiu o una activitat consistent a sucar un melindro a la xocolata amb els ulls tapats. L'objectiu d'aquesta activitat era mostrar que no es poden practicar conductes sexuals de risc 'amb els ulls tancats i sense pensar' explicava una de les voluntàries que guiaven les activitats.

El col·lectiu jove continua sent un dels grups de la població que més contrau el VIH. La secretària de Joventut ha recomanat durant el Dia Mundial contra la Sida aspectes com comprar sempre condons de marques homologades i seguir amb molta cura les instruccions d'ús i manteniment; informar-se sobre altres pràctiques amb les quals es transmet el virus (com per exemple fer-se un pírcing amb una agulla que no hagi estat esterilitzada) i que aquells joves que hagin realitzat una pràctica de risc, acudeixin al metge capçalera o als professionals dels centres de planificació familiar i/o de prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual.

Eugeni Villalbí, secretari de joventut, ha remarcat la importància de tenir precaucions en les relacions sexuals

Etiquetes:
Fires i festes