24 d'abril de 2024

El nou Institut Universitari CERM de Manlleu, integrat a la UVic, ja és una realitat

Els quatre treballadors queden subrogats a la UVic, a qui s'ha cedit la major part de la segona planta del Museu del Ter

Arola Cumeras 9 de setembre de 2016 a les 14:02
Una foto de família dels implicats en la rubricació de l'acord entre UVic i Ajuntament de Manlleu

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Manlleu han presentat aquest divendres al matí la integració del Centre d'Estudis dels Rius Mediterrains (CERM) del Museu del Ter a l'àmbit universitari, i passa a ser Institut Universitari. El conveni ja va entrar en vigor l'1 de setembre.


El director del  CERM, Marc Ordeix l’ha definit com “l’àrea ambiental del Museu i ens dediquem a la recerca aplicada en rius de tot Catalunya i a fora, on sobretot fem servir els invertebrats aquàtics com a indicadors”. També s’actua de manera “activa en projectes de restauració, acords de custòdia i divulgació”. Ha remarcat que “seguirem sent part del Museu del Ter”. Ara, “encara podem potenciar més molts projectes de recerca i educació”.


La gestora del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, Laia Llenas ha destacat que ja tenen conjuntament una planta pilot de rius artificials, que s’ha creat a través d’una empresa minera alemanya. També hi ha un projecte europeu Horitzó 2020 que s’anomena In Touch que tiren endavant conjuntament. S’han establert “contactes amb l’ACA i empreses del sector de l’aigua”. Amb Aigües Vic i Depuradores d’Osona volen atacar el problema de la geosmina. També ha comentat que es col·labora amb l’Ajuntament de Manlleu per preparar un projecte Life en l’àmbit de la gestió de residus i “tot estreny encara més els llaços amb aquesta població”.


Àlex Garrido ho ha descrit com “un acord de suma positiva”. El batlle creu que “garanteix l’estabilitat del CERM perquè sota el paraigua de la UVic pot ser més capaç d’atreure més encàrrecs, més estudis i generar molta més recerca”. Dins dels agraïments, l’alcalde ha citat Benjamí Nieto, regidor convergent, que formarà part d’una comissió bilateral de govern que vetllarà pel bon funcionament del CERM. Com “a ciutat veïna mostrem una voluntat inequívoca de seguir eixamplant i consolidant aquesta relació i no amaguem la nostra disposició a acollir estudis universitaris en un futur”.


L’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Anna Erra, ha dit que “estem molt contents perquè fem un pas endavant;  Manlleu forma part de la Universitat i del Patronat fa molt temps i volem créixer en recerca i en el territori”. El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha explicat que l’acord “significa porta línies de recerca fins a la ciutat de Manlleu, amb una presència física que és important”.


L’acord per la incorporació del CERM a la UVic-UCC permetrà "reforçar el compromís territorial de la Universitat i dotar d’una major dinamització la recerca i la transferència de coneixement del centre d’estudis", segons han expressat des de la UVic. L’espai on aquest desenvolupa la seva activitat, a la segona planta del Museu del Ter de Manlleu, s’ha cedit a la Universitat “a precari durant 20 anys", segons consta al conveni, perquè els investigadors hi puguin continuar treballant.


El conveni també contempla la subrogació del personal del CERM –quatre persones– a la UVic-UCC. El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) va donar llum verda a la integració del CERM a la UVic-UCC el passat 30 de juny. La mateixa setmana el ple municipal de Manlleu també va aprovar la signatura del conveni, que es va rubricar a finals del juliol passat i va entrar en vigor l’1 de setembre, amb una durada inicial de tres anys prorrogables. L’acte d'aquest divendres s’ha fet a la sala Segimon Serrallonga, de l’edifici Torre dels Frares de la UVic.

Etiquetes:
Ràdio Manlleu