25 d'abril de 2024

El GDT denuncia l'aparició d'escuma blanca en rieres d'Osona

L'Agència Catalana de l'Aigua ha respost que es tracta d'una situació "normal després de la sequera"

Arola Cumeras 16 de setembre de 2016 a les 11:01
La imatge de la riera d'Olost, una de les que ha motivat la denúncia del GDT

El Grup de Defensa del Ter ha denunciat l'aparició de grans bromeres blanques a diferents rieres de la comarca d’Osona coincidint amb els episodis recents de pluges.


Les denúncies s'han presentat a l'Agència Catalana de l'Aigua i concretament feien referència a la riera d'Olost a l'alçada el municipi d'Olost i la Riera Major a l'alçada de Sant Sadurní d'Osormort. El grup ecologista sospita “que aquest fenòmens poden respondre a dues causes, o bé que “algú ha aprofitat les pluges per fer un abocament il·legal” o bé que “l'excés d'adobament amb purins d'alguns camps de cultiu no fa possible que la planta l'assimili, durant la sequera i la pluja ho ha arribat a les rieres”.


Des del GDT, Eudald Rifà ha comentat a Ràdio Manlleu que els dos fets són greus, el primer “perquè és un delicte ecològic i el segon perquè evidencia la mala gestió que es fa dels purins a la comarca”. L’ACA ha respost “ràpidament” dient que “no ho considera preocupant”. Rifà explica que “ells diuen que quan hi ha seueres llargues, la matèria orgànica s’acumula al camp i a la natura i que és molt habitual que la pluja formi aquestes escumes”. Per al GDT, “evidentment és matèria orgànica, però s’ha de veure si és la quantitat normal”. Aquesta mala gestió, consideren que “fa més crònica la contaminació de les nostres fonts i aqüífers amb nitrats”.


El GDT demana que l'ACA trobi l'origen d'aquests incidents i també demanem al Departaments d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat que solucioni l'excés de purins a casa nostra. Les imatges es van captar “durant el cap de setmana i diversos col·laboradors els van relatar els fets”.

La riera Major, al seu pas per Sant Sadurní

Etiquetes:
Societat