27 d'abril de 2024

Les tanques instal·lades a la Devesa tensionen el ple de Manlleu

El ple va aprovar tots els punts de l'ordre del dia per unanimitat

Arola Cumeras 28 de setembre de 2016 a les 16:27
Una imatge del plenari d'aquest setembre

El ple de setembre de l’Ajuntament de Manlleu va resultar força plàcid i tots els punts de l’ordre del dia es van aprovar per unanimitat.  Es tractava de temes com ara el nou padró d’habitants, situat en 20.104, en lleuger desacord amb la dada de l’Institut Nacional d’Estadística que els xifra en 20.084.


Es va afirmar que “hi ha una preocupació per la davallada de població, ja que si es perd el llindar dels 20.000 habitants disminueixen els ingressos provinents dels tributs de l’Estat. També va tirar endavant per unanimitat una moció de Suport al col·lectiu Som 27 i més, encausats per defensar la universitat pública, moció presentada per la CUP. La segona moció que estava prevista, sobre la futura variant de les Preses, finalment es va retirar de l’ordre del dia. 


En un dels poc moments polèmics del ple, la CUP va retreure a l’equip de govern que no hagués intervingut amb més decisió i celeritat quan un ramader ha posat tanques a La Devesa. Albert Generó va afirmar que pel 26 de febrer hi havia una primera tanca i el 30 de maig amb una tanca de grans dimensions motoritzades es van fer inspeccions. No va ser fins al 29 d’agost, segons Generó, el consistori va instar a legalitzar les tanques.


El regidor d’Urbanisme, Enric Vilaregut, va explicar que es vol demanar un ajut a la Diputació per tenir suport legal i fer l’atermenament de la Devesa. Considera que “no es pot barrar un camí des d’un carrer públic fins a un altre espai públic”. Va explicar que l’argument del propietari és que “s’ha de protegir una explotació ramadera i que li ha ordenat el Departament d’Agricultura”, però el regidor afirma que “és mentida i estem en litigi; serà llarg però la intenció és accedir a la Devesa”. Des del públic també van haver-hi intervencions reclamant una solució ràpida del cas.


A l'octubre, ordenances; al novembre, pressupost


L’equip de govern en minoria, format per ERC i MÉS Manlleu, està treballant amb la resta de grups polítics les ordenances i espera poder presentar-les i debatre-les en el proper ple del mes d’octubre. La previsió és també aprovar uns nous pressupostos, ara prorrogats, al ple de novembre. Malgrat que hi ha hagut un apropament entre CiU i l’equip de govern, no va ser tangible durant la sessió.


El ple va aprovar per unanimitat destinar 52.659 euros mitjançant un suplement de crèdit a l’adquisició dels terrenys on es va construir l’Escola Quatre Vents i l’Escola Bressol Picarols. En aquest punt, CiU va demanar nous pressupostos. La regidora d’Hisenda, Marta Alsina, va respondre que aquestes modificacions de crèdit entren dins de la normalitat perquè els comptes són “una eina viva”. Des de la CUP també van afirmar que “el pressupost prorrogat sí que ha estat un excusa per no actuar en d’altres àmbits” i Albert Generó va citar que "el compromís de subvencionar part de l'IBI no s'ha acabat tirant endavant".


La mateixa regidora d’Hisenda Marta Alsina va dir que l’Ajuntament encara no ha pogut complir el termini legal de 30 dies per pagar als proveïdors, i que actualment es paga a 46 dies. En l’apartat d’informacions a les regidories, va comentar que ja s’ha fet una primera reunió per treballar l’informe econòmic i financer sobre la liquidació de l’exercici 2015, una auditoria “que va ser un compromís de l’anterior alcalde”, Pere Prat. El 17 d’octubre s’iniciarà el treball de camp per a la realització d’aquest informe, que es realitzarà en un termini màxim de 90 dies.


La inquietud sobre el POUM


El POUM, que està suspès, va ser un altre apartat del ple en què grups com CiU van demanar més celeritat, el PSC va remarcar que des del seu grup havien presentat moltes propostes i la CUP va requerir conèixer-les totes i que el treball fos més global i conjunt. El regidor Enric Vilaregut va assegurar que “volem aprovar un POUM intentant integrar els màxims punts de vista possibles de tots els grups”, ja que “és un POUM a 20 anys”. S’ha endarrerit un mes per “intentar integrar les posicions d'aquells”, especialment PSC i CiU, “que tenien dubtes”. La suspensió de llicències expirarà aviat perquè acaba el termini i la CUP es va mostrar “preocupada” perquè llavors queda vigent el POUM de 1988.


El ple va acomiadar la secretària de la corporació, Victòria Colom, que ha ocupat el càrrec durant 6 anys i ara ocuparà tasques de tresoreria a l’Ajuntament de Vic. Colom va fer un emotiu discurs de comiat.

Etiquetes:
Política Municipal