25 d'abril de 2024

Manlleu reivindica la figura d'Antoni Pous amb una exposició i una jornada sobre l'escriptor manlleuenc

El 3 de desembre Xevi Boada també farà una lectura dramatitzada dels seus poemes a l'Ateneu

A. Vallejo / E. Martínez 19 d'octubre de 2016 a les 12:33
Imatge d'arxiu d'Antoni Pous

Manlleu inicia aquesta setmana els actes en record del poeta, traductor i activista cultural, Antoni Pous i Argila. En motiu dels 40 anys de la seva mort, l’Ajuntament de Manlleu ha col·laborat amb altres entitats del municipi per portar a terme tres actes que repassaran la vida i l’obra d’aquest personatge tant polièdric.


Els actes començaran aquest dijous amb la inauguració de l’exposició “Antoni Pous, de Manlleu al món” que estarà instal·lada al Museu del Ter. La presentació anirà a càrrec de Ramon Farrés, comissari d’una exposició que presenta un recorregut cronològic i geogràfic per la vida d’Antoni Pous. El repàs comença pels seus primers anys a Manlleu i la formació al seminari de Vic, seguint per algunes estades a Igualada, Roma o la ciutat alemanya de Tübingen, on Pous va donar classes de català. Finalment, el manlleuenc es va establir a Zuric, on va morir prematurament als 44 anys. Entre altres, s'hi podrà veure “documentació original com ara cartes que va escriure a Joan Corominas o Miquel Martí i Pol, la seva obra publicada, algunes fotografies de les diverses etapes de la seva vida i també hi ha un apartat amb un recull de la seva obra poètica”, concreta l’historiador del Museu del Ter, Pere Casas.


L’endemà, divendres a les 10 del matí, començarà la jornada dedicada a l’escriptor i activista cultural també al Museu del Ter. En aquest acte diferents especialistes de l’àmbit acadèmic repassaran la trajectòria intel·lectual i vital d’Antoni Pous. Pere Casas considera que aquesta jornada i l’exposició serà una manera de "reivindicar un personatge molt rellevant però encara poc conegut a Manlleu i també a Catalunya. Miquel Martí i Pol, per exemple, va ser un dels seus deixebles”.


L’últim acte previst serà més endavant, el proper 3 de desembre a l’Ateneu de Manlleu, amb una lectura dramatitzada de la poesia d’Antoni Pous, de la mà de l’actor manlleuenc Xevi Boada amb el títol “A l’amor li dol tanta solitud”.

Etiquetes:
Cultura