23 d'abril de 2024

L'equip de govern de Manlleu aprova la congelació de la majoria de taxes amb el suport del PSC

CiU i l'anterior soci en les ordenances, la CUP, van criticar que no es modifiqui l'IBI o la taxa de residus

A. Cumeras / E. Martínez 19 d'octubre de 2016 a les 13:39
Les ordenances es van aprovar amb 13 vots a favor i 8 en contra

El ple d’octubre de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar aquest dimarts les ordenances fiscals i, tal com s’havia deixat entreveure, l’equip de govern en minoria va canviar d’aliat respecte l’any passat i va comptar amb el suport dels socialistes.


Els impostos i taxes que entraran en vigor l’1 de gener del l’any vinent van prosperar amb 13 vots a favor, els de l’equip de govern d’ERC i MÉS (8), els regidors del PSC (3), el vot de Miquel Sánchez, d’ICV, i de la regidora no adscrita. En contra, van votar-hi la CUP i CiU (8). Els impostos i taxes més determinants, com l’IBI i la taxa de recollida de residus, es congelen, aquesta segona a petició expressa del PSC.


La regidora d’Hisenda Marta Alsina va explicar que els dos principis inspiradors de les ordenances són els del Pla d’Actuació Municipal: sostenibilitat i equitat. Una de les novetats és l’increment del 12% en l’impost d’increment de valor dels terrenys urbans o plusvàlua, tot i que s’incrementa el descompte en casos d’herència.


Creix també la taxa d’entrada i sortida de vehicles, tant amb gual com sense. Segons l’equip de govern, estava “desproporcionada” respecte les poblacions de l’entorn. A més, a partir d’ara s’haurà de pagar per fer un tall de carrers per obres, una nova figura impositiva que costarà 20 euros l’hora.


La resta de novetats en les ordenances fiscals de Manlleu pel proper 2017 són noves bonificacions, com en l’impost de construccions i per afavorir l’activitat econòmica, especialment comercial, “tenint en compte el criteri amb equitat: “qui més té, més paga”, deia Alsina. Es fa de manera “gradual amb la dimensió de l’activitat per promocionar el petit comerç”. Alsina va voler deixar clar que l’equip de govern hauria fet “altres propostes però s’havia de trobar consens amb l’oposició”.


Des del PSC, el regidor Toni Poyato va argumentar el vot favorable de la proposta perquè “hi ha contenció i racionalització”. Tot i això, va avançar que de cara a properes ocasions confien poder acordar canvis “més agosarats, com ara modificar l’IBI o la taxa de deixalles”.


En canvi, l’anterior soci de l’equip de govern pel que fa a l’aprovació de les taxes, la CUP, va ser crític amb la nova proposta. Ismael Dot va lamentar que no es modifiquin l’IBI i la taxa de recollida de residus. La CUP va passar una proposta de modificació de l’IBI basat en el mateix esquema progressiu de l’any passat, amb l’objectiu de rebaixar-lo a tots els habitatges i al 90% de comerços, magatzems, aparcaments, indústries i oficines. Aquesta davallada es compensaria, segons els cupaires, augmentant la del 10% restant. Dot va acusar l’equip de govern “d’haver cedit a pressions de lobbies, del gran empresariat i que al nostre parer no defensen els interessos de Manlleu ni dels ciutadans sinó particulars".


Per la seva banda, Benjamí Nieto, de CiU, va demanar mesures per reduir la despesa, “el problema de fons de l’ajuntament”. El convergent també va tornar a reclamar una nova revisió cadastral, ja que segueixen desproporcionats amb el valor real de mercat. “Com pot ser que un manlleuenc hagi de vendre un immoble per un valor real inferior al que contempla el cadastre?”, es preguntava.


En el cas de la taxa de residus, tant la CUP com CiU van demanar com es farà front al nou cànon de gestió de residus de la Generalitat sense augmentar la taxa. Alsina va respondre que “caldrà estalviar en altres àmbits”.


El ple d’aquest dimarts també es va aprovar per unanimitat el protocol per a l’abordatge de la violència masclista dins l’àmbit de la parella a Manlleu. Dolors Collell va explicar que és una actualització del protocol que data del 2005, en què s’hi afegeixen àmbits com ara l’educatiu. Marta Moreta, del PSC, va demanar introduir la violència que reben els infants i mirar de prevenir-la mentre que la cuparire Laura Generó va sol.licitar que s’hi destinin els recursos suficients i que abasti també altres àmbits que no siguin només el de la parella.


El d’aquest dimarts va ser el ple de debut d’Alícia Vila, nova secretària provinent de l’Ajuntament d’Olot.

Etiquetes:
Política Municipal