24 d'abril de 2024

Ramon Farrés, estudiós de la figura d'Antoni Pous, reivindica que es publiqui la seva obra

Pous, que va morir amb només 44 anys, va ser traductor, activista cultural i escriptor

Arola Cumeras 21 d'octubre de 2016 a les 13:48
El manlleuenc Ramon Farrés s'ha centrat en el vessant literari

El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, el manlleuenc Ramon Farrés, ha fet aquest divendres la conferència inaugural de la Jornada 'Antoni Pous, de Manlleu al món'. Ha estat davant d'una quarantena de persones, al Museu del Ter de Manlleu.


La jornada també es complementa amb una exposició, inaugurada dijous i una lectura dramatitzada, el 3 de desembre. Tot plegat, per commemorar els 40 anys de la seva mort. La ponència inaugural ha comptat amb parlaments de l'alcalde, Àlex Garrido, la delegada de Cultura de la Generalitat Maria Àngels Blasco i la secretària general de la UVic, Maria Àngels Crusellas.


Dins la conferència dedicada a Antoni Pous, Ramon Farrés n’ha remarcat la “carismàtica personalitat” i ha parlat del seu “activisme cultural i les idees de caire marxista”, que van fer que un cop va marxar a Alemanya fes vida “d’estudiós i d’intel·lectual i deixés de banda l’església”. Una faceta molt important va ser també la de traductor. Segons Farrés, “seria el moment que des de les institucions es posin a recuperar la seva obra i donar-la a conèixer, perquè de tant en tant en parlem però gairebé ningú no l’ha llegit ni coneix realment el que va escriure”. Una possible explicació seria, d’una banda, biogràfica, ja que “va marxar i va passar els últims anys a Alemanya i Suïssa i va morir molt jove”. Això va fer que deixés una obra “breu encara que interessant i rica”.


La seva poesia és “densa, amb molt contingut i al mateix temps un gran do de la llengua i la musicalitat”. Els seus textos assagístics i estudis “tenen una qualitat que crec que és l’originalitat, ell és una persona que no repeteix judicis o esquemes sinó que hi dóna el seu toc personal i això la fa molt interessant”. Farrés considera que almenys, hauria de publicar-se un volum de poesia, amb tota la seva obra poètica perquè “el lector normal hi pugui accedir” i també “amb els assajos”.


D’aquesta manera “realment es podria valorar i posar-ho al lloc que li correspon”. Els textos “estan publicats com a annex, al meu llibre – ‘Antoni Pous, l’obra essencial’ - que més aviat és un estudi i una biografia sobre Antoni Pous, però considero no és la manera més adequada de tenir-ho publicat”. Farrés també és el comissari de l’exposició que es dedica a Antoni Pous i que es pot visitar gratuïtament fins al 4 de desembre.


Manlleu ja va donar el seu nom a l’institut Antoni Pous i Argila com a acte de reconeixement i ara “l’exposició és un fet important perquè dóna una visibilitat més enllà”, ja que “la jornada sempre és més per a estudiosos”, i “arribarà a escolars i al públic en general”. A la conferència, Ramon Farrés ha explicat que alguns “han definit Pous com un apòstol” i ha remarcat la seva gran tasca de difusió des d’Alemanya”. Va acabar morint de càncer als 44 anys i es pot dir que “va deiar una producció literària molt magra, i força dispersa en antologies, revistes i publicacions disseminades”. 

Una quarentena de persones han assistit a l'acte

Una imatge de l'exposició, que es va inaugurar divendres

Etiquetes:
Societat