25 d'abril de 2024

L’escriptor taradellenc Antoni Pladevall guanya el Premi Carlemany de novel•la amb 'La papallona negra'

El guardó, dotat amb 42.000 euros, s'entrega aquest divendres en una cerimònia a Andorra

El Ter 4 de desembre de 2008 a les 18:51
Antoni Pladevall, escriptor
L’escriptor taradellenc Antoni Pladevall ha guanyat el Premi Carlemany de novel•la amb una història d'amor entre un jove de camp i una noia de ciutat ambientada en l'època actual a la Catalunya interior, on predomina la reconversió de les masies en agroturisme o turisme rural, una oportunitat que també aprofita la família Montalà a 'La papallona negra'.

Després d'iniciar aquesta reivindicació de la tradició rural amb 'Terres de lloguer', on una família de masovers es veia forçada a abandonar la terra, Antoni Pladevall continua reclamant el món on va créixer, precisament en una casa de masovers de la plana de Vic, amb aquest nou treball, que ha titulat de forma simbòlica 'La papallona negra'. Amb aquesta voluntat de plasmar les grans transformacions econòmiques i socials de la pagesia, que no són res més que l'evidència d'un 'enfonsament absolut' del sistema de vida tradicional, basat en el bestiar i la terra, l’escriptor osonenc narra una història d'amor apassionat entre un noi de camp, en Jordi, hereu d'una família que reconverteix l'explotació agrícola en establiment rural, i una jove universitària de Barcelona, la Martina.

La novel•la guanyadora, que sortirà publicada cap al febrer del 2009, ha estat escollida per un jurat integrat per Albert Villaró, Vicenç Villatoro, Ester Pujol, Elidà Amigó i Josefina Lladós, que també ha atorgat un premi finalista a Bartomeu Mestre per l'obra 'Lo fals confés'. I la convocatòria és del Govern d'Andorra, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. El premi està dotat amb 42.000 euros i s’entrega aquest divendres a Andorra.

El guardó s'entrega aquest divendres a Andorra, en una cerimònia en què també es lliuraran els Premis Carlemany internacionals, que es convoquen per primera vegada. El de literatura ha recaigut en el barceloní Juan Marsé, el premi de les arts és per al director de teatre Declan Donnellan, el reconeixement a les ciències és pel doctor John Craig Venter, i el d'acció humanitària se l'emportarà el professor sud-africà Desmond Tutu.
Etiquetes:
Cultura